Minnesota Multiphasic Personality Inventory

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) er en psykologisk test som kartlegger personlighet og psykopatologi. For at testen skal kunne beholde sin kliniske og diagnostiske integritet i anvendt klinisk psykologi publiseres kun generell informasjon om testen. Informasjon om fortolkning av testresultater, skåringsskalaer/-nøkler og spesifikke testledd vil ikke bli omtalt.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

MMPI benyttes i klinisk virksomhet av psykologer og leger for å kartlegge menneskers personlighet og psykopatologi. Testen kan også legge føringer for behandlingsforløpet til den enkelte pasient/klient. MMPI bør i hovedsak ikke benyttes som seleksjonstest i forbindelse med for eksempel ansettelser.

Historie[rediger | rediger kilde]

MMPI ble utviklet av Starke R. Hathaway og J. Charnley McKinley mellom 1939 og 1943 som en objektiv og diagnostisk test til bruk innenfor psykisk helsevern. Testen sto ferdig omkring 1945.

Oppbygging[rediger | rediger kilde]

MMPI baserer seg på selvrapportering av atferd og holdninger i form av en rekke spørsmål som deltakeren selv besvarer. Den som administrerer testen overværer vanligvis gjennomføring av testen, og det er også denne personen som i etterkant bearbeider resultatene, tolker svarene og gir tilbakemelding til deltakeren.

MMPI-II[rediger | rediger kilde]

Fra 1989 har den reviderte versjonen av MMPI (MMPI-II) vært tilgjengelig. Dette ble gjennomført for å sikre høyere grad av gyldighet og pålitelighet som følge av at den opprinnelige testen ble lansert på midten av 40-tallet. Den nye testen er nesten identisk med den gamle, men enkelte ledd har blitt skiftet ut på grunn av svak eller manglende relevans i dagens samfunn. Enkelte av leddene inneholdt også ord som i dag ikke finnes i det vanlige ordforrådet, eller disse ordene har en annen betydning enn tidligere. En annen viktig faktor for at man så behovet for en revidert utgave av MMPI var at samfunnet har endret seg i stor grad i form av holdninger, typisk atferd og moral, samt hva som oppfattes som normalt og unormalt.

MMPI på norsk[rediger | rediger kilde]

MMPI-versjonen for voksne er oversatt til norsk.