Minnesmerket og informasjonsstedet for ofrene over nasjonalsosialistenes «eutanasi»-mord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 52°30′37,577″N 13°22′10,106″Ø

Berlin Curves av Richard Serra ble allerede i 1986 reist på stedet hvor Tiergartenstrasse 4 sto
Utvidelsen av anlegget reist i 2014

Minnesmerket og informasjonsstedet for ofrene over nasjonalsosialistenes «eutanasi»-mord (tysk: Gedenk- und Informationsort für die Opfer der nationalsozialistischen «Euthanasie»-Morde) er et minnesmerke i Tiergarten, Berlin. Anlegget er et minnested over ofrene for nasjonalsosialistenes «eutanasi»-mord på psykisk syke mennesker under nasjonalsosialismen.[1] Det befinner seg ved Tiergartenstrasse 4 hvorfra den såkalte Aktion T4 ble organisert.

Den eldste del av minnesmerket er en skulptur reist i 1986 av Berlin by og utført av billedkunstneren Richard Serra. Forbundsdagen vedtok i 2011 en utvidelse av minnestedet. Det sist oppførte del av anlegget er utført av Ursula Wilms, Heinz W. Hallmann og Nikolaus Koliusis, og består av en 24 meter lang glassvegg vokser ut av den mørke bakken og stiger mot himmelen som et sinnbilde på de myrdete menneskene. I tillegg finnes en informasjonstavle. Anlegget i sin utvidede skikkelse ble åpnet 2. september 2014.

Den sentrale organisasjonen for «eutanasi»-prosjektet Aksjon T4 befant seg fra april 1940 i Tiergartenstrasse 4 hvor minnesmerket nå er reist. Prosjektet innebar en systematisk utryddelse av pasienter på sykehus og pleiehjem og mer enn 70 000 mennesker døde som resultat av «T4.» Prosjektet ble offisielt stanset i august 1941. Aksjon T4 var bare en del av et større massemord og forskningen viser at tilsammen 300 000 mennesker ble drept. Tallet omfatter ikke østeuropa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]