Minnemedaljen for barrikadedeltagerne i 1991

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Minnemedaljen for barrikadedeltagerne i 1991 (latvisk: 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīme) er en latvisk utmerkelse som tildeles personer som deltok i Latvias frihetskamp mellom januar og august 1991. Kampen for selvstendighet fra Sovjetunionen kalles barrikadekampen. Medaljen ble første gang utdelt i 1996 og tildeling avsluttes i 2011.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Minnemedaljen for barrikadedeltagerne i 1991 er utformet som et våpenskjold omgitt av en eikekrans. Våpenskjoldet viser en løve som holder et skjold med korslagte nøkler, begge elementer som er å finne i Rigas byvåpen. Over våpenskjoldet står innskriften «LR» for Latvijas Republika. På revers står innskriften «Par Latviju» (for Latvia). Reversen har også plass til løpenummer.

Medaljen er opphengt i et medaljebånd i Latvias farger: Mørk rødt med en hvit midtstripe.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Medaljen tildeles for mot, uselvisk og initiativrik innsats i kampen for Latvias uavhengighet. Den kan også tildeles for organisatorisk innsats, samt materiell og moralsk støtte til de som kjempet for landets frihet. Det er opprettet et eget råd som avgjør tildeling av medaljen. Presidenten i nasjonalforsamlingen leder rådet.

Medaljen er tildelt 29 000 personer. Blant mottagerne er det også utlendinger.

Norske mottagere[rediger | rediger kilde]

Minnemedaljen for barrikadedeltagerne i 1991 er tildelt Inge Alver og Nils Soltveit.[1][2] De to hadde i 1990 stått bak invitasjoner til representanter fra de baltiske landene til nordisk sykkelmesterskap i Radøy.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Inge og Nils var med da Sovjetunionen mistet Latvia», TV2 Nyhetene Magasinet, 16. januar 2011.
  2. ^ «-Stort å verta heidra»[død lenke], Strilen, 17. januar 2011.
  3. ^ «Inge Alver rundar 60»[død lenke], Hordaland fylkeskommune.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]