Milton Keynes Development Corporation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Milton Keynes Development Corporation (MKDC) var et offentlig selskap som ble opprettet i 1969 for å styre utviklingen av og visjonen for den planlagte byen Milton Keynes i Buckinghamshire i England. Et av hovedprinsippene var at byen skulle bli et moderne uttrykk for hagebybevegelsen slik Ebenezer Howard hadde beskrevet det seksti år tidligere. Det skulle bli en «by av trær», der «ingen bygning var høyere enn det høyeste treet». De som designet byen skulle lære av tidligere feil, og bygge en by som folk ville være stolte av å bo i.

Etter publikasjonen av Draft Master Plan for Milton Keynes utnevnte regjeringen John Campbell, baron Campbell av Eskan som første leder for MKDC. Den første administrerende direktøren ble Walter Ismay, som tok inn Richard Llewellyn Davies, Walter Bor og John de Monchaux for å lage en utviklingsplan. I 1970 var den første planleggingsdelen over, og Fred Lloyd Roche tok over som direktør.

I 1992 ble MKDC nedlagt, og dets oppgaver ble overført til Commission for New Towns (CNT), og deretter til English Partnerships. Etter dette var planleggingen ved Milton Keynes' utvikling langt svakere, og nyere bydeler minner mer om det man finner ellers i Storbritannia. English Partnerships har fjernet høyderestriksjonen og forsøker pr. 2007 å få bygget høyblokker av en type som andre steder i England blir revet.

MKDC har i ettertid særlig blitt rost for måten de brukte vannveier og buffere i landskapet for å integrere naturmiljøet i byutviklingen. Milton Keynes Parks Trust har fortsatt ansvar for miljøet i byen, og de omfattende grøntarealene er fortsatt noe av det som trekker mest for nye innflyttere.