Milovan Đilas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Milovan Đilas (serbisk: Милован Ђилас) (født 4. juni 1911, død 20. april 1995) var en fremtredende politiker og senere systemkritiker i Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia. Han var en av lederne for partisanene under Annen verdenskrig, og ble sendt til Moskva for å møte Stalin og diskutere den kløften som hadde oppstått mellom Jugoslavia og Sovjet. Men han ble en av de mest fremste kritikerne av Stalins forsøk på å legge Jugoslavia under Sovjet.

Đilas ble sett på som en mulig etterfølger av Tito, og var høyt respektert i miljøet rundt ham. Men en serie med artikler i avisen Borba fra oktober 1953 til januar 1954 hvor han kritiserte partiet og krevde mer demokrati førte til at han ble fjernet fra regjeringen og fratatt alle sine politiske rettigheter. Ikke lenge etterpå meldte han seg ut av det kommunistiske partiet. Han uttalte senere til The New York Times at regjeringen i Jugoslavia var reaksjonær. Dette ble han tiltalt og dømt for.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Tito: en kritisk biografi (Tiden, 1982)
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)