Milivoj Ašner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Milivoj Ašner på ettersøktplakat

Milivoj Ašner (født 21. april 1913 i Daruvar, Kroatia, død 14. juni 2011 i Østerrike) var politisjef i den uavhengige staten Kroatia.

Ašner ble anklaget for å håndheve rasistiske lover under Kroatias nazi-allierte Ustaše-regime som myrdet rundt 3000 serbere, jøder og sigøynere. Ašner flyktet til Østerrike på slutten av den andre verdenskrig i 1945 og tok navnet George Aschner. I 2005 ble Ašner anklaget for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser i byen Požega i 1941 og 1942. Ašner sto på Interpols liste over mest ettersøkte personer og ble rangert som den fjerde mest ettersøkte nazisten på frifot.

I juni 2008 ble det rapportert av flere journalister, til tross for den østerrikske regjeringens gjentatte påstander om at Ašner var ved dårlig helse, at det virket som han var i god være fysisk form basert på hans tilstedeværelse under en EM-fotballkamp mellom Østerrike og Kroatia i Klagenfurt, hvor han var bosatt. Dette gjorde at østerrikske myndigheter fornyet kravet om å få ham utlevert til Kroatia slik at en rettssak mot ham kunne gjennomføres.

Ašner ble aldri straffet for noe lovbrudd eller noe slikt påvist av en rettsinstans.