Milivoj Ašner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Milivoj Ašner
Milivoj Ašner MUP wanted list.jpg
Ašner på ettersøktplakat
Født21. april 1913
Daruvar
Død14. juni 2011 (98 år)
Klagenfurt
Beskjeftigelse Polititjenestemann
Nasjonalitet Kroatia, Østerrike

Milivoj Ašner (født 21. april 1913 i Daruvar, Kroatia, død 14. juni 2011 i Østerrike) var politisjef i den uavhengige staten Kroatia.

Ašner ble anklaget for å håndheve rasistiske lover under Kroatias nazi-allierte Ustaše-regime som myrdet rundt 3000 serbere, jøder og sigøynere. Ašner flyktet til Østerrike på slutten av den andre verdenskrig i 1945 og tok navnet George Aschner. I 2005 ble Ašner anklaget for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser i byen Požega i 1941 og 1942. Ašner sto på Interpols liste over mest ettersøkte personer og ble rangert som den fjerde mest ettersøkte nazisten på frifot.

I juni 2008 ble det rapportert av flere journalister, til tross for den østerrikske regjeringens gjentatte påstander om at Ašner var ved dårlig helse, at det virket som han var i god være fysisk form basert på hans tilstedeværelse under en EM-fotballkamp mellom Østerrike og Kroatia i Klagenfurt, hvor han var bosatt. Dette gjorde at østerrikske myndigheter fornyet kravet om å få ham utlevert til Kroatia slik at en rettssak mot ham kunne gjennomføres.

Ašner ble aldri straffet for noe lovbrudd eller noe slikt påvist av en rettsinstans.