Miguel Cabanellas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Miguel Cabanellas
Miguel Cabanellas pasando revista a una unidad de regulares.jpg
Født1. januar 1872
Cartagena
Død14. mai 1938 (66 år)
Málaga
Barn Guillermo Cabanellas
Utdannet ved General Military Academy
Beskjeftigelse Politiker, militær
Parti Radical Republican Party
Nasjonalitet Spania

Miguel Cabanellas Ferrer (født 1. januar 1872 i Cartagena, død 14. mai 1938 i Málaga) var en spansk offiser før og under den spanske borgerkrigen.

Cabanellas var en kavalerioffiser, og som major organiserte han opprettelsen av regulares-enheter (marokkanske soldater i den spanske hæren). I 1921 deltok han i gjenerobringen av Rif etter slaget ved Annual. Han ble forfremmet til brigadegeneral og dro som en militær utsending til Menorca. Miguel Primo de Rivera overførte ham til reservestyrkene i 1926, noe som førte til å bli med i et opprør i 1929.

For hans støtte til republikanerne ble han 17. april 1931 utnevnt av republikkens provisoriske regjering til øverstkommanderende for Andalucía. Senere ble han utnevnt til kommandør over soldatene i Marokko og overtok José Sanjurjos stilling i Guardia Civils hoveddirektorat. I 1934 var han en av det radikale republikanerpartiets delegater. I juli 1936 var han kommandøren for en divisjon i Zaragoza, hvor han 19. juli erklærte sin støtte til nasjonalistene. På grunn av hans ansiennitet ble han president for den nasjonale forsvarsjuntaen som 28. juli erklærte Francisco Franco som overhode for regjeringen og generalissimo, selv om Cabanellas var den eneste som var uenig i dette valget. Han var senere hærens sjefsinpektør fram til sin død i 1938.