Midt-Telemark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Midt-Telemark er et distrikt i Telemark fylke. Midt-Telemark utgjør et historisk distrikt på grensen mellom Øvre Telemark og Skiensfjorden, og er omtrent sammenfallende med den eldste definisjonen av Grenland.

I dag defineres distriktet Midt-Telemark som kommunene , Sauherad og Nome. De har et samlet areal på 1 014 km² med til sammen 17 150 innbyggere (1. januar 2017). De tre kommunene samarbeider gjennom regionrådet Midt-Telemarkrådet. Bø og Sauherad har vedtatt å slå seg sammen under navnet Midt-Telemark kommune fra 2020; kommunen som blir stående utenfor er Nome, som er Midt-Telemarks største i både areal og folketall. Nome deltok imidlertid i kommunesammenslåingsprosessen og de andre kommunene valgte Midt-Telemark som navn på den nye kommunen utfra et ønske om at Nome etterhvert skal slutte seg til den.

Definisjoner[rediger | rediger kilde]

Midt-Telemark defineres i dag som kommunene Bø, Sauherad og Nome. Midt-Telemark anses ofte som en egen region på grensen mellom Øvre Telemark og Skiensfjorden. Midt-Telemark er omtrent sammenfallende med den opprinnelige definisjonen av Grenland, som bestod av områdene rundt Norsjø samt Bø; i nyere tid har imidlertid definisjonen av Grenland endret seg til å bli sammenfallende med det som opprinnelig het Skiensfjorden og har følgelig forskjøvet seg nedover i dagens fylke, mens det opprinnelige Grenland har blitt kalt Midt-Telemark. Både Midt-Telemark og Skiensfjorden ligger utenfor den opprinnelige definisjonen av Telemark, dvs. «telenes land», som historisk bare omfattet det som i dag kalles Øvre Telemark.[1]

De nøyaktige grensene for hva som regnes som Midt-Telemark har også i nyere tid variert noe som følge av kommunesammenslåinger og grensejusteringer. I dag defineres Midt-Telemark vanligvis som kommunene Bø, Nome og Sauherad; av disse ble Holla, den ene kommunen som ble slått sammen til Nome kommune, tradisjonelt regnet til Skiensfjorden/Grenland (i moderne forstand), men har senere ofte blitt regnet til Midt-Telemark.

Kommuner[rediger | rediger kilde]

Kommunane i Midt-Telemark

Midt-Telemark består av tre kommuner:

Nr Navn Folketall Areal km² Målform
0819 Nome kommune Nome 6 585 389 Nøytral
0821 Bø i Telemark 6 262 260 Nynorsk
0822 Sauherad kommune Sauherad 4 303 292 Nøytral

Administrative inndelinger[rediger | rediger kilde]

Medier[rediger | rediger kilde]

Distriktet har to lokalaviser, med Kanalen som dekker Nome kommune (Lunde og Holla) og Bø Blad som dekker Bø kommune.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vest-Viken et gammelt nazi-navn», Telemarksavisa

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]