Midje-hofte-forhold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Midje-hofte-forhold er et mål som brukes for å vurdere en persons risiko for å utvikle ikke-smittsomme livsstilssykdommer, slik som diabetes og hjerte- og karsykdommer. Et annet mål som ofte brukes for dette er kroppsmasseindeks (KMI), body mass index (BMI) på engelsk.

Målemetode[rediger | rediger kilde]

Man måler midje-hofte-forholdet til en person ved at denne personen står oppreist. Et målebånd legges mellom nederste ribbeins er laveste punkt på siden av kroppen og hvor hoftebenet stikker ut. Midt mellom disse punktene bruker man et målebånd for å måle midjeomkretsen. Deretter legger man målebåndet rundt hoften (der man er bredest).

Ratioen[rediger | rediger kilde]

Forholdet mellom midjeomkretsen og hofteomkretsen bør ifølge WHO ligge under 85 hos kvinner og under 90 hos menn for å unngå metabolske komplikasjoner[1]. Både midje- og hofteomkrets er påvirkes av alder og etnisitet. Noen etniske grupper har ifølge WHO mer visceralt fett ved en lavere kroppsmasseindeks og mindre midje-hofte-forhold enn andre etniske grupper. International Diabetes Federation (IDF) har gitt anbefalinger om ulike grenser for midje-hofte-omkrets blant ulike etniske grupper.

Referanser[rediger | rediger kilde]