Microsoft Office FrontPage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Microsoft Office FrontPage
Microsoft Office FrontPage (2000–03).svg
Utvikler(e)Microsoft
Nyeste versjon2003
OperativsystemMicrosoft Windows, Mac OS

Microsoft Office FrontPage, også kalt Microsoft FrontPage, var en WYSIWYG HTML-editor og et program for websideadministrasjon fra Microsoft for operativsystemet Windows i tidsperioden 1997-2006. Det er en del av Microsoft Office, men inngår ikke i alle versjoner av kontorpakken. Macromedias Dreamweaver (nå eid og utviklet av Adobe) var den største konkurrenten til FrontPage. Microsoft besluttet å fase ut FrontPage med virkning fra lanseringen av Office 2007, og ble erstattet av Microsoft Expression Web og Sharepoint Designer, som ble lansert i desember 2006 sammen med Microsoft Office 2007.

Historie[rediger | rediger kilde]

FrontPage ble opprinnelig utviklet av programvarefirmaet Vermeer Technologies Incorporated med base i Cambridge i Massachusetts,[1] noe som kunne bli sett i fil- og mappenavn med endelsen _vti_ i nettsteder opprettet med FrontPage. Vermeer ble ervervet av Microsoft i januar 1996 utelukkende for at Microsoft kunne legge få FrontPage som en del av sine produkter,[2] noe som gjorde det mulig for Microsoft å få et fotfeste også innenfor programvare som designet og administrerte nettsider ettersom selskapet allerede markedsførte sin egen nettleser Internet Explorer i konkurranse med Netscape som også hadde et redigeringsprodukt for HTML-sider.

Som en WYSIWYG-editor var FrontPage designet for å skjule HTML-kodene fra brukeren, selv om man også kunne jobbe direkte i kodenivå i et særskilt vindu. En styrke hos FrontPage var opprettelse og arbeid med tabeller, noe som var ganske likt tilsvarende arbeid i Microsoft Word. Generelt gjorde FrontPage det lett for nybegynnere å komme i gang med å opprette nettsider og nettsteder.

FrontPage kom første gang ut under Microsoft i 1996 med utgivelsen av Windows NT 4.0 Server og dets integrerende webserver Internet Information Services 2.0. FrontPage ble utgitt på CD sammen med utgivelsen av NT 4.0 Server i form av FrontPage 1.1 og måtte kjøres under NT 4.0 (Server eller Workstation) eller Windows 95. Fram til FrontPage 98 var FrontPage Editor, som ble benyttet for å designe nettsider kjørt som et særskilt program fra FrontPage Explorer som ble benyttet til å administrere et nettsteds mapper.[3] Med versjonen FrontPage 2000 var begge programmer slått sammen til ett.

FrontPage benyttet et sett med programvareutvidelser for webserveren opprinnelig kjent som IIS Extensions. Disse utvidelsene var særskilt forsterket for å benytte FrontPage sammen med Microsoft Office og til sist omdøpt til FrontPage Server Extensions (FPSE). Begge utvidelsene måtte bli installert på webserveren for at det var mulig å opprette og administrere nettstedets mange filer. I motsatt fall måtte sidene kopieres over til webserveren manuelt via FTP med de farene for menneskelig feil i lenker og sider. Microsoft tilbød versjoner av disse utvidelsene for webservere som kjørte under både Windows som Unix. Disse utvidelsene var derimot lite populære hos Unix-administratorer, med rette eller urette, og fra FrontPage 2003 begynte Microsoft å bevege seg vekk fra proprietære serverutvidelser og til standardiserte protokoller som FTP og WebDAV for fjernadministreringen av nettstedpublisering.[4] FrontPage 2003 kan også bli benyttet sammen med Windows SharePoint Services.

En utgave for operativsystemet til Apples Macintosh-datamaskiner, Mac OS, i 1998, men denne utgavene hadde færre egenskaper enn Windows-produktet og Microsoft videreførte aldri dette produktet.[5]

I 2006 annonserte Microsoft at FrontPage til sist ville bli avløst av to nye produkter.[6] Microsoft SharePoint Designer var ment for forretningsverden å opprette og formgi SharePoint-baserte applikasjoner mens Microsoft Expression Web var ment for profesjonelle webdesignere å opprette og formgi komplekse nettsteder. Microsoft annonserte deretter at Microsoft FrontPage ikke lenger ville bli fortsatt etter desember 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]