Microsoft Office FrontPage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Microsoft Office FrontPage
Utvikler(e)Microsoft
Nyeste versjon2003
OperativsystemMicrosoft Windows Mac OS

Microsoft Office FrontPage, også kalt Microsoft FrontPage, var en WYSIWYG HTML-editor og et program for websideadministrasjon fra Microsoft for operativsystemet Windows i tidsperioden 1997-2006. Det er en del av Microsoft Office, men inngår ikke i alle versjoner av kontorpakken. Macromedias Dreamweaver (nå eid og utviklet av Adobe) var den største konkurrenten til FrontPage. Microsoft besluttet å fase ut FrontPage med virkning fra lanseringen av Office 2007, og ble erstattet av Microsoft Expression Web og Sharepoint Designer, som ble lansert i desember 2006 sammen med Microsoft Office 2007.

Historie[rediger | rediger kilde]

FrontPage ble opprinnelig utviklet av programvarefirmaet Vermeer Technologies Incorporated med base i Cambridge i Massachusetts,[1] noe som kunne bli sett i fil- og mappenavn med endelsen _vti_ i nettsteder opprettet med FrontPage. Vermeer ble ervervet av Microsoft i januar 1996 utelukkende for at Microsoft kunne legge få FrontPage som en del av sine produkter,[2] noe som gjorde det mulig for Microsoft å få et fotfeste også innenfor programvare som designet og administrerte nettsider ettersom selskapet allerede markedsførte sin egen nettleser Internet Explorer i konkurranse med Netscape som også hadde et redigeringsprodukt for HTML-sider.

Som en WYSIWYG-editor var FrontPage designet for å skjule HTML-kodene fra brukeren, selv om man også kunne jobbe direkte i kodenivå i et særskilt vindu. En styrke hos FrontPage var opprettelse og arbeid med tabeller, noe som var ganske likt tilsvarende arbeid i Microsoft Word. Generelt gjorde FrontPage det lett for nybegynnere å komme i gang med å opprette nettsider og nettsteder.

FrontPage kom første gang ut under Microsoft i 1996 med utgivelsen av Windows NT 4.0 Server og dets integrerende webserver Internet Information Services 2.0. FrontPage ble utgitt på CD sammen med utgivelsen av NT 4.0 Server i form av FrontPage 1.1 og måtte kjøres under NT 4.0 (Server eller Workstation) eller Windows 95. Fram til FrontPage 98 var FrontPage Editor, som ble benyttet for å designe nettsider kjørt som et særskilt program fra FrontPage Explorer som ble benyttet til å administrere et nettsteds mapper.[3] Med versjonen FrontPage 2000 var begge programmer slått sammen til ett.

FrontPage benyttet et sett med programvareutvidelser for webserveren opprinnelig kjent som IIS Extensions. Disse utvidelsene var særskilt forsterket for å benytte FrontPage sammen med Microsoft Office og til sist omdøpt til FrontPage Server Extensions (FPSE). Begge utvidelsene måtte bli installert på webserveren for at det var mulig å opprette og administrere nettstedets mange filer. I motsatt fall måtte sidene kopieres over til webserveren manuelt via FTP med de farene for menneskelig feil i lenker og sider. Microsoft tilbød versjoner av disse utvidelsene for webservere som kjørte under både Windows som Unix. Disse utvidelsene var derimot lite populære hos Unix-administratorer, med rette eller urette, og fra FrontPage 2003 begynte Microsoft å bevege seg vekk fra proprietære serverutvidelser og til standardiserte protokoller som FTP og WebDAV for fjernadministreringen av nettstedpublisering.[4] FrontPage 2003 kan også bli benyttet sammen med Windows SharePoint Services.

En utgave for operativsystemet til Apples Macintosh-datamaskiner, Mac OS, i 1998, men denne utgavene hadde færre egenskaper enn Windows-produktet og Microsoft videreførte aldri dette produktet.[5]

I 2006 annonserte Microsoft at FrontPage til sist ville bli avløst av to nye produkter.[6] Microsoft SharePoint Designer var ment for forretningsverden å opprette og formgi SharePoint-baserte applikasjoner mens Microsoft Expression Web var ment for profesjonelle webdesignere å opprette og formgi komplekse nettsteder. Microsoft annonserte deretter at Microsoft FrontPage ikke lenger ville bli fortsatt etter desember 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]