Mesterdetektiven Blomkvist og lille Rasmus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For filmene, se Mästerdetektiven och Rasmus (1953) og Mesterdetektiven Blomkvist på nye eventyr (1997).
Mesterdetektiven Blomkvist og lille Rasmus
orig. Kalle Blomkvist och Rasmus
Forfatter(e)Astrid Lindgren
SpråkSvensk
SjangerBarneroman
Utgitt1953
ForlagRabén & Sjögren

Mesterdetektiven Blomkvist og lille Rasmus (originaltittel: Kalle Blomkvist och Rasmus) er en svensk barnebok skrevet av Astrid Lindgren. Det er den tredje og siste boken om mesterdetektiven Kalle Blomkvist.

Boken ble publisert i 1953 under den kalde krigen. Professorens oppfinnelse, ugjennomtrengelig lettmetall, er signifikant til krigsindustrien og kidnappernes motiv er ikke ekonomisk, det er politisk. Kidnapperen Nicke siger at han «kunnet gjøre hva som helst for saken og alt var ret som kunnet fremje saken», men ingeniør Peters truer ham: «Jeg behøver vel ikke påminne deg om hvordan det går for sådene som forsøker å avhoppe».

Handling[rediger | rediger kilde]

Det er 1 år siden mordet på ågerkaren Gren. Nå er det sommer igjen og "krigen" mellom Røde Rosen (Sixten, Benka og Jonte) og Hvite Rosen (Kalle, Anders og Eva-Lotta) fortsetter.

Nedenfor slottsruinene utenfor Lillköping ligger Eklund's hus. En dag da Hvite Rosen passerer, møter de en 5 år gammel gutt ved navn Rasmus som bor der med sin far professor Rasmusson, som forteller at han har oppfunnet en ugjennomtrengelig lettmetall.

En natt etter "Rosenes krig" ved slottsruinene blir Hvide Rosen vitner til da 3 menn kidnapper professoren og Rasmus. Da Eva-Lotta forsøker å redde Rasmus, tvinger kidnapperne henne at følge med dem i deres bil, men hun slenger ut papirer og kaker under bilreisen og da kan Kalle og Anders, som følger etter på professorens motorsykkel, finne dem. Etter bilreisen fortsetter de med båt til ei øy. Kalle og Anders svømmer over til øyen.

Eva-Lotta og Rasmus er innelåste i et lille hus og professoren er innelåst i et annet hus. Professoren og Rasmus møter ingeniør Peters som tvinger professoren at fortelle hver dokumentene, der det står hvordan man tilvirker den ugjennomtrengelige lettmetallen, er gjemte, men han vil ikke. Rasmus liker kidnapperen Nicke som er snill og ger dem maten og de blir venner. De andre to kidnapperne er Blom og Svedberg.

Neste dag kommer Peters til Eva-Lottas og Rasmus hus og spørrer Rasmus hver dokumentene er og plutselig glemmer han at han må ikke fortelle det og siger at de er bakom bøkene. Peter siger at de snabb skal hente dem. Eva-Lotta synger en sang på røverspråket ved vinduet og da Kalle og Anders hør sangen, stjæler de en båt, ror over og kjør snabb med motorsykkelen til Eklund's hus og finner dokumentene da kidnapperne kommer. Kalle og Anders rømmer til Lillköping med kidnapperne etter seg, de møter konstabel Björk, men da har kidnapperne forsvunnet.

Eva-Lotta og Rasmus hør at Peters er sint på to gutter som har taget dokumentene. Nicke siger at imorgen kommer det et pongtongfly som skal ta professoren og Rasmus til utlandet. Eva-Lotta og Rasmus maser at de vil bade og Nicke siger at de får bade, men i stedet rømmer de ut i skogen. De møter Kalle og Anders som kom tilbake til øyen, men de sover over da det er mørkt.

Neste dag da de skal reise ivei blir de funnet av kidnapperne som tar de tilbake og innelåser dem. Peters tvinger Anders at fortelle hva de gjorde med dokumentene men Rasmus siger at Anders ikke vet, bare Kalle vet. Peters siger til Kalle at han får 1 time at tenke etter hva han gjorde med dokumentene, siden vil noen ubehagelig hende.

Peter går ivei og da Nicke senere kommer med maten, angriper de ham og Kalle kan da rømme. Rasmus låser døren og slenger ut nøkkelen igjennom vinduet til Kalle. Da alt er rolig, låser Kalle opp døren og gjemmer seg inne med dem andre.

Da det er mørkt, sniker Kalle ved husen og hør at flyet kommer imorgen klokken 7. Han vet da at det finnes en radio, han sniker seg inn og sender et hjelpbudskap via radioen presis før Peters slår ham i hovedet og innelåser ham.

Neste morgen da flyet kommer, henter Peters Rasmus i huset. Kalle låser siden opp døren. Rasmus skriker på hjelp og da kommer Nicke og slår Peters i hovedet og løper til skogen med Rasmus, men Peters, Blom og Svedberg løper etter og Peters skyter ham. Da flypiloten venter på dem, tar Kalle Anders' kniv, svømmer til flyet og kutter en av pongtongene. Piloten forsøker å kjøre opp i luften, men i stedet tipper flyet over og synker i vannet. Kidnapperne (og professoren) redder seg selve men blir pågrepne av to politibåter. Konstabel Björk er der og forteller at en radioamatør hørde Kalle's hjelpbudskap.

Nicke er alvorlig skuddskadet, men blir snabb tatt till sykehus. Noen dager senere blir Rasmus dubbet til ny medlem av Hvite Rosen.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Boken ble filmatisert i 1953 og 1997.

Kilder[rediger | rediger kilde]