Meropeidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Meropeidae
Nomenklatur
Meropeidae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSkorpionfluer
Økologi
Antall arter: 2
Habitat: på land
Utbredelse: Australia og Nord-Amerika
Inndelt i

Meropeidae er en gruppe (familie) av insekter som hører til den lille ordenen skorpionfluer (Mecoptera). Skorpionfluer har hodet trukket ut i en snabel eller et nebb. Denne karakteristiske hodefasongen gjør det lett å skille en skorpionflue fra andre insekter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, brunlige skorpionfluer som særlig utmerker seg ved hannenes meget store, leddete, klypelignende ytre kjønnsorganer. Den amerikanske arten er kjent som "earwig fly" (saksedyr-flue) på grunn av dette. Kroppen er litt flattrykt. Vingene er temmelig brede og ovale, uten fargeflekker, og har et tett årenett. Ulikt andre skorpionfluer med vinger holdes de flatt over bakkroppen i hvile, ikke taklagt.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Disse skorpionfluene lever på bakken, gjerne i skog. De er regnet som sjeldne og nokså lite er kjent om biologien deres, men innsamlinger med flygefeller har vist at de er mer utbredte enn man har trodd. Voksne dyr av Austromerope poultoni finnes om vinteren og våren, mens Merope tuber ser ut til å være aktiv i hele sommerhalvåret. De er nattaktive. Larvene er ikke kjente for noen av artene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien har en oppdelt utbredelse med én slekt i Nord-Amerika og én i Australia. Dette er sannsynligvis en typisk relikt-gruppe, der den nåværende utbredelsen er en liten rest av en tidligere mye videre utbredelse. Denne antagelsen blir styrket av at man kjenner én fossil art, Boreomerope antiqua, fra Russland, denne er fra så langt tilbake som jura-tiden.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Australian Faunal Directory – Meropeidae
  • Byers, G.W. (1973) Zoogeography of the Meropeidae (Mecoptera). [1]
  • Dunford, J.C., Kovarik, P.W., Somma, L.A. og Serrano, D. (2007) First state records for Merope tuber (Mecoptera: Meropeidae) in Florida and biogeographical implications. The Florida Entomologist 90: 581-584. [2] Arkivert 27. mai 2010 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata