Merd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Merde)
Hopp til: navigasjon, søk
Merd, innhegning for fisk i sjø, i Trondheim havn

Merd, også kalt merde, mær og mæl (etter norrønt merðr),[1] er tradisjonelt en 15-30 meter dyp notpose som holdes utspent av et flytende rammeverk. Merdene blir brukt til oppdrett av fisk. Nedsenkede merder er under utprøving.[2] En annen utvikling er plassering av merdene lenger til havs enn tidligere. Søknader om lokaliseringer avgjøres av Fiskeridirektoratets regionkontorer etter konsesjonsloven av 1973.

I tillegg til å betegne «innhegning av oppdrettsfisk“, kan ordet merd også brukes om «en slags teine til å fange fisk» eller «garnpose eller håv som henger ned fra en flytende ramme og blir brukt til å fange fisk med eller til å ha fisk gående i».[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Plansje over miljøskadene ved havbruk viser også prinsippet for en merd med utspent garnpose eller fiskeinnhegning og flyteelementer.
Merder for oppdrett av laks) i Velfjorden i Brønnøy
Færøysk oppdrettsanlegg.
Oppdrettsanlegg med «Williksen-merder»

Verdens første merde ble konstruert av brødrene Ove og Sivert Grøntvedt på Hitra, og satt ut i Laksvika 7. juni 1970, fylt med laksesmolt. «Grøntvedt-merdene» var åttekantede, med hjørnene koblet sammen av gummibånd. De kunne legges nær land eller flyttes ut, alt etter behov, og var i bruk fram til midten av 1980-tallet.[3] At det ble mulig å fore fisk i sjø revolusjonerte norsk havbruksnæring.

Fordeler[rediger | rediger kilde]

  • Fisken er lett tilgjengelig for oppdretteren.
  • Merdbasert oppdrett gir langt lavere investeringer enn landbasret oppdrett og er derfor lettere å få etablert.[4]

Ulemper[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]