Merab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Merab (hebraisk מֵרַב, i betydning «rikelig»)[1] var i henhold til Første Samuelsbok 14:49[2] den eldste av de to døtrene til kong Saul av oldtidens Israel. Hun var først trolovet til David etter hans seier over Goliat, men hun synes ikke å ha gått godhjertet til dette arrangementet.[3] Isteden ble hun gift med en Adriel fra Mehola (Abel-meholah), en landsby i Jordandalen, omtrent 16 km sør for Betlehem, et sted som Saul antagelig opprettholdt en allianse. Istedenfor Merab ble David gift med Merabs yngre søster Mikal, som var forelsket i David.

Merab fikk fem sønner, og Mikal fikk ingen barn med David, men var antagelig fostermor til Merabs barn da Merab synes å ha dødd etter at det femte var født. Denne tradisjonen søker å løse en motsigelse mellom Første Samuelsbok 18:19, hvor Merab giftet seg med Adriel, og Andre Samuelsbok 21:8 som forteller om Mikals ekteskap med Adriel og de fem sønnene hun fødte. Den mulige forklaringen er at dette var Merabs barn, men ble tilskrevet til Mikal da hun oppfostret dem.

Som konge utleverte David disse fem sønnene til gibeonittene for at de skulle bli henrettet som hevn for at deres bestefar, Saul, hadde angrepet denne stammen.[4]

Til tross for den bibelske redegjørelse har en del jødiske rabbinere foreslått at Sauls opprinnelige plan ble oppfylt, og at David giftet seg begge søstrene. Denne tradisjonen har sin bakgrunn i lesningen av Første Samuelsbok 18:20-21: Men Mikal, Sauls datter, hadde fått David kjær. Da Saul fikk vite det, likte han det godt. «Han skal få henne,» tenkte Saul. «Hun kan bli en snare for ham så han kommer i filisternes vold.» Derfor sa Saul til David for andre gang: «Du skal bli min svigersønn.»[5] Frasen «for andre gang» kan også leses «som to» i den hebraiske teksten, bi-shtayim, som ved [mine] to [døtre].[6] I henhold til dette synet var Merab antagelig gift med David, og hennes ekteskap med Adriel fra Mehola et syndig forhold, akkurat slik som hennes søster Mikal var gift med David og urettferdig gitt i ekte til Paltiel fra Gallim.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Behind the name: «Merab»
  2. ^ Nettbibelen: Første Samuelsbok 14:49 Arkivert 14. november 2011 hos Wayback Machine.
  3. ^ Nettbibelen: Første Samuelsbok 18:2, 17, 19 Arkivert 14. november 2011 hos Wayback Machine.: En dag sa Saul til David: «Her er Merab, den eldste datteren min; henne vil jeg gi deg til kone.
  4. ^ Nettbibelen: Andre Samuelsbok 21:1-9 Arkivert 27. oktober 2011 hos Wayback Machine.: «Det hviler blodskyld på Saul og hans ætt fordi han drepte folk i Gibeon.»
  5. ^ Nettbibelen: Første Samuelsbok 18:20-21 Arkivert 27. oktober 2011 hos Wayback Machine.
  6. ^ Kadari, Tamar: Merab, daughter of Saul: Midrash and Aggadah, Jewish Women's Archive
  7. ^ T Sotah [red. Lieberman] 11:17.