Menneskedyret (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Menneskedyret
orig. La Bête Humaine
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1938
Prod.landFransk
Lengde100 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegiJean Renoir
ProdusentAlfredo Bini
ManusforfatterJean Renoir
Denise Leblond
MusikkJoseph Kosma
SjeffotografCurt Courant
Eksterne lenker

Menneskedyret[1], (originaltittel: La Bête Humaine) er et fransk romantisk drama fra 1938 regissert av Jean Renoir og løst inspirert av Émile Zolas roman av samme navn.

Handling[rediger | rediger kilde]

Lantier er en jernbane-ingeniør som er veldig opptatt av toget sitt, delvis fordi arbeidet hans distraherer ham fra gjentatt hodepine og voldsomt raseri som skjer når han er sammen med en kvinne og som blir verre når han drikker. Når toget behøver reparasjoner i Le Havre reiser Lantier til tantens nærliggende landsby hvor han møter Flore (spilt av Blanchette Brunoy) en tidligere kjæreste. De går en tur langs jernbane-sporet. Men når de omfavner hverandre, strammes hendene hans rundt halsen hennes, og han blir forhindret fra å kvele henne bare på grunn av det plutselige brølet fra et forbipasserende tog.

Senere, på Lantiers tog, blir Grandmorin konfrontert av stasjonsleder Roubaud, den velstående gudfaren til Séverine - Roubauds kone. Roubaud dreper mannen, som hadde hatt en affære med Séverine. Når drapet oppdages, vet Lantier nok til å få Roubaud dømt hvis han går til politiet. Men Séverine overbeviser ham om å ikke fortelle politiet hva han så, og en annen person blir snart anklaget for mordet. Men både Séverine og Roubaud blir begge hjemsøkt av drapet på forskjellige måter.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 10. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]