Melodeon (orgel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Melodeon er en type orgel med frie tunger som lydgivere. Lyden dannes ved at luft suges forbi frie tunger, eller frie rørblad, og får disse til å vibrere. Vanligvis pumpes luften ved hjelp av to fotpedaler, jamfør tråorgel, men det finnes instrumenter med elektrisk pumpe og pedalstemmer. Det første melodeonet ble produsert i 1854 av Mason & Hamlin fra Boston, Massachusetts, og instrumentet var da også overveiende et amerikansk fenomen. På engelsk omtales det også gjerne som american (reed) organ.

Melodeon er nært beslektet med harmonium, men skiller seg fra denne ved at luften suges ved hjelp av undertrykk, istedenfor å blåses. Dette gir to ganske ulike klangresultat. I et melodeon undertrykkes det ofte lite sjarmerende overtonespekteret til de vibrerende tungene, mens et harmonium vil la disse spre seg langt mer uhindret. Som resultat av dette har et melodeon ofte en mer behagelig klangfarge enn et harmonium.

Det største melodeon som er laget er trolig Peloubet Church Organ fra 1892 med 1948 frie tunger, 3 manualer og pedaler, laget av Lyon & Healy (iflg. Robert Gellermann, The American Reed Organ, 1973 Vestal Press, New York).

Se også[rediger | rediger kilde]