Meimad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Meimad (hebraisk מימד, akronym for מדינה יהודית, מדינה דמוקרטית, Medina Jehudit, Medina Demokratit, dvs. «jødisk stat, demokratisk stat») er et venstreorientert israelsk parti, grunnlagt som organisasjon i 1988 av rabbineren Yehuda Amital og som parti i 1999. Partiet er opptatt av å forene jødisk lov, Halakhá, med demokratiske prinsipper, og fremstiller seg som et religiøst, sionistisk alternativ til Det nasjonalreligiøse parti.

Partiet samarbeider ofte med Arbeiderpartiet, og inngikk i 1999 et valgsamarbeid med dette. Med unntak av i religiøse spørsmål står partiet for mange av de samme verdiene som sosialdemokratiske partier. I konflikten mellom Israel og palestinerne har partiet et sentrumsorientert ståsted.

Den tidligere norske overrabbineren, Michael Melchior, har vært leder for Meimad siden 1996, og har siden 1999 representert partiet i Knesset. Han hadde forskjellige funksjoner i regjeringen i perioden 1999–2006.

Under Melchiors ledelse har Meimad beveget seg til venstre, særlig i innenrikspolitikken. Partiet fikk flere bystyremedlemmer i Tel Aviv ved valget i 2003. I Haifa samarbeider Meimad med partiet Meretz-Yachad.