Meghan L. O'Sullivan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Meghan L. O'Sullivan
Mosullivan-100.jpg
Født13. september 1969 (50 år)
Lexington
Utdannet ved University of Oxford, Georgetown University
Beskjeftigelse Funksjonær
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA

Meghan L. O'Sullivan (født 13. september 1969) er en tidligere rådgiver for Det hvite hus i Washington D.C. Hun var assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver vedrørende Irak og Afghanistan. Etter sin fratreden i 2007 ble hun dosent og seniorforsker ved Harvard University.

O'Sullivan vokste opp i Lexington i Massachusetts i USA. Hun fikk sin høyere utdannelse fra Georgetown University og University of Oxford. Hennes doktorarbeid handlet om borgerkrigen i Sri Lanka. Hun ble medarbeider for senator Daniel Patrick Moynihan og forsker ved Brookings Institution under Richard N. Haass. O'Sullivan tjenestegjorde også i Office of Policy Planning ved det amerikanske State Department, der hun assisterte Colin Powell med å utvikle «smarte sanksjoner»-forslaget. Hun var assistent til Paul Bremer i Coalition Provisional Authority etter invasjonen av Irak i 2003. Deretter var hun seniorrådgiver om Irak i Det nasjonale sikkerhetsråd. O'Sullivans siste stilling i Det hvite hus var som spesiell assistent til presidenten og assisterende sikkerhetsrådsrådgiver, med Irak og Afghanistan som sine felter.

O'Sullivan var under sine opphold i Irak medvirkende til nøkkelvedtak på den politiske front, som tidlig overdragelse av nasjonal suverenitet til irakerne og med bistand til utformingen av landets nye konstitusjon. Hun kjørte selv rundt omkring i Bagdad for å møte irakere og hadde en rekke dramatiske opplevelser, som en gang hun berget seg unna et terroranslag med å komme seg opp på et bygningsstillas ti etasjer over bakken. [1]

I Washington skulle flere politiske insidere utpeke henne som en av de første til å utvikle den styrkeopptrappingsstrategien i Irak («the surge») som president Bush begynte å iverksette i 2007.[2] I 2003 ville forsvarsminister Donald Rumsfeld ifølge Jay Garner ha henne ut av Irak, men han måtte senere gi seg på det.[3] Kritikerer innenfor og utenfor Bush-administrasjonen hevdet også at O'Sullivan ikke hadde tilstrekkelig kunnskaper om Irak og Afghanistan.

Hennes fratreden ble bekjentgjort 2. april 2007. Professor Larry Diamond ved Stanford University, som tidligere hadde arbeidet i den amerikanskledede koalisjonens midlertidige styre i Irak, mente at Bush-administrasjonens politikk hadde slått feil, men at selv om O'Sullivan hadde spilt sin rolle i beslutningsprosessen så måtte mesteparten av ansvaret tas av personer høyere opp i systemet.[4] Diamond hadde tidligere anbefalt henne om ikke å bli involvert med Irak fordi han mente at strategien den gang var helt feil og han ønsket ast hun skulle slippe å bli knyttet til en feilstått krig.[1] – Senere (høsten 2008) har det imidlertid vist seg at «surge»-strategien som O'Sullivan gikk inn for, faktisk kan ha hatt den tilsiktede effekt. Den 15. september sluttet Meghan O'Sullivan i Det hvite hus og begynte i en undervisningsstilling ved Harvard University tre dager etter. [5][død lenke]

Verker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Iraq Adviser Departs Optimistic». washingtonpost.com. 3. april 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]