Mefjorden (Senja)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mefjorden

Mefjorden er en av de største og lengste fjordene på øya Senja i Troms og Finnmark fylke. Hele fjorden tilhører Senja kommune. Det er cirka 17 kilometer fra innerst i Mefjordbotn i sørøst til det vide utløpet i Norskehavet i nordvest.[1]

Nordøstsiden av fjorden er ubebodd. Denne siden er svært ulendt og stedvis stupbratt, med fjellsider som står rett opp fra havet. Innerst i fjorden ligger Mefjordbotn, hvor det bor en håndfull mennesker. Langs sørvestsiden går fylkesvei 862, langs fjellsiden og gjennom tunneler og rasoverbygg. Lenger ut på denne siden ligger de to fiskeværene Senjahopen (308 innb.) og Mefjordvær (154 innb.).

Hele området rundt Mefjorden utgjør den nordlige delen av Berg kommune og har et samlet folketall på 485 innbyggere, omtrent halvparten av kommunens befolkning. I 2004 åpnet Geitskartunnelen, som knyttet Mefjorden til resten av kommunen, deriblant kommunesenteret Skaland. Mellom Senjahopen og Skaland er det i dag drøye 15 kilometers bilvei. Før tunnelen kom måtte man kjøre via Gibostad og Svanelvmoen – en strekning på over 10 mil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mefjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
Hele østsiden av Mefjorden, fra Gilbergneset i nord (venstre) til Mefjordbotn i sør.