Hopp til innhold

Meerut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Meerut
Hindi: मेरठ
Moske i Meerut, 1858
LandIndias flagg India
DelstatUttar Pradesh
DistriktMeerut
Postnummer250001
Retningsnummer121
Areal141,94 km²
Befolkning1 276 557 (2001)
Bef.tetthet9 197,05 innb./km²
Høyde o.h.218 meter
Nettsidemeerut.nic.in
Posisjonskart
Meerut ligger i India
Meerut
Meerut
Meerut (India)
Kart
Meerut
28°59′N 77°42′Ø

Meerut (hindi: मेरठ) er en by i den indiske delstaten Uttar Pradesh. Det er en gammel by som ligger ca. 56 kilometer nordøst fra hovedstaden New Delhi. Det er det 16. største storbyområdet i India og den 25. største byen i India. På verdensbasis rangeres Meerut som den 292. største byen og det 242. største urbane området i verden. Meerut er forøvrig det 63. raskest voksende byområdet i verden. Byen har den største hæren i denne delen av landet.

Byen er mest kjent for sin produksjon av sakser, men også for produksjonen av sportstilbehør, og da spesielt for cricket. Som følge av dette blir byen gjerne kalt "saksenes by" eller "sporsthovedstaden i India". Men mest av alt er byen kjent for det indiske opprøret som fant sted i 1857, og som begynte her. Siden byen ligger såpass i nærheten av Delhi, men likevel er mye billigere har byen raskt utviklet seg som et industrielt knutepunkt i Uttar Pradesh.

Etymologi

[rediger | rediger kilde]

Byens navn kan ha begynt med "Maya Rashtra", hovedstaden i kongedømmet til Mandodaris far og Ravanas svigerfar Mayasura. Dette navnet har så mutert til Mairashtra, Mai-dant-ka-khera, Mairaath og til slutt Meerut.

Etter de arkeologiske utgravningene på ‘Vidura-ka-tila’ i 1952, bare 23 mil fra Meerut, ble det funnet ut at byen var rester av den tidligere byen Hastinapur, hovedstaden i Kauravas og Pandavas, som ble til etter oversvømmelsene av Ganges.

Innskrift av Ashoka den 6. i sandstein, originalt fra Meerut, nå oppbevart på British Museum.

Men allerede før den vediske perioden hadde Meerut en bosetning kalt Alamgirpur. Det var også den østligste bosetningen i Induskulturen.

I sin tid var Meerut et slags sentrum for buddhismen. Dette anslås til å være fra ca. år 273 f. Kr. til 232 f.Kr., og dette blir bevist ved at man har funnet buddhistiske strukturer nær byen Jarna Masjid.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]