Medierettigheter til norsk fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Medierettighetene til norsk fotball blir solgt av Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund. De selger medierettighetene til Tippeligaen, Toppserien, Adeccoligaen, fotballandslagene og cupen.

2005[rediger | rediger kilde]

I 2005 fikk TV 2 og Telenor-eide Canal Digital kjøpe TV-rettighetene for de øverste divisjonene i Norge, samt landslagets hjemmekamper og cupkampene. Selskapet måtte gi rundt én milliard kroner[1], hvor 100 millioner gikk til Rune Hauges selskap Profile Media.[2] Det kostet ca. 200 millioner i året for seriekampene, 70 millioner i året for landslagene og 30 millioner i året for cupen. Konkurrentene til TV-rettighetene var NRK og Modern Times Group som sammen la inn et bud på mellom 700 og 800 millioner kroner.[3] SBS Broadcasting, som eide Canal+ og TVNorge, la inn et bud på 1,2 milliarder kroner.[4]

Radiorettighetene ble delt mellom NRK og P4.[5]

2008[rediger | rediger kilde]

Fristen for å legge inn bud på fotballrettighetene gikk ut 13. mai 2008, og interesserte kunne by på 23 forskjellige pakker.[6] Tippeligaen vil fra 2009 være fire runder lenger enn den har vært de siste årene, noe NFF fremhever i sitt konkurransegrunnlag.[7] 7. juli 2008 presenterte Fotballmedia AS hvilke selskaper som hadde fått rettigheter. Det ble klart at Lyse Energi fikk retten til fem søndagskamper, NRK retten til én lørdagskamp, samt Adeccoligaen, mens TV 2 fikk kveldskampen på søndag og mandagskampen. Avtalen er verdt minst 1,2 milliarder kroner.[8] Siden Lyse Energi ikke hadde avtale med noen TV-distributør solgte de rettighetene videre til TV 2, som fortsatte å vise fem kamper på TV 2 Sport på søndagskvelden.

Pakkene[rediger | rediger kilde]

 1. TV: Fem eliteseriekamper per serierunde søndager. Lyse Energi.
 2. TV: Toppserien. TV 2
 3. TV: En lørdagskamp per serierunde i eliteserien, hele 1. divisjon for herrer og norgesmesterskapene. NRK.
 4. TV: En eliteseriekamp per serierunde på mandager. TV 2 Zebra
 5. TV: A-landskamper for kvinner og menn, og aldersbestemte landskamper. TV 2
 6. TV: Rett til visning av et Oppsummeringsmagasin søndager for hele Tippeligaen. TV 2
 7. TV: Høydepunkter til bruk i nyhetssendinger for alle kampprodukter.
 8. TV: Arkivrett for alle kampprodukter.
 9. Bredbånds-TV: Rett til visning av alle kamper i sin helhet. Lyse Energi
 10. Internett: Rett til visning av alle kamper i sin helhet.
 11. Internett: Rett til visning av korte klipp med høydepunkter (enten så nært opp til live som mulig eller etter et definert tidsintervall) og sammendrag av høydepunkter etter kampslutt.
 12. Mobil: Rett til tilnærmet live-visning av korte klipp med høydepunkter og sammendrag av høydepunkter etter kampslutt i en pakke.
 13. Radio: Rett til radiosendinger. NRK.

2015[rediger | rediger kilde]

Den 10. desember 2015 ble de klart at rettighetene for Tippeligaen og OBOS-Ligaen for perioden 2017-2022 har blitt kjøpt av Discovery. De vill sende kampene på TVNorge, MAX og Eurosport.[9] TV 2 har rettighetene til og med 2016-sesongen.

Referanser[rediger | rediger kilde]