Medaljen for FNs fredsbevarere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Medaljen for FNs fredsbevarere (irsk: An Bonn Chosantóirí Síochána na Náisiún Aontaithe, engelsk: The United Nations Peacekeepers Medal) er en irsk medalje innstiftet i 1989 for deltagelse i fredsbevarende styrker organisert av FN. Den tildeles av Irlands forsvarsminister. Medaljen tildeles personer som tjenestegjør eller har tjenestegjort i Irlands forsvar og som er kvalifisert til en av versjonene av FN-medaljen. Personer som dør i FN-tjeneste tildeles medaljen posthumt uavhengig av tjenestetid.[1]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Medaljen for FNs fredsbevarere i forniklet messing og er 35 mm i diameter.[2] Den har som motiv en kvinnefigur, «Eire», som står i et kystlandskap og slipper løs en due med en olivenkvist i nebbet. Tre gjess ses mot horisonten. På revers står «NA NAISIUN AONTAITHE» i en bue øverst og «UNITED NATIONS» i en bue nederst og med ordene «DON TSÍOCAIN» over «FOR PEACE» i midten.[1] Innskriftene på irsk er i «gælisk» skifttype.

Medaljen er opphengt i et opprett, rektangulært medaljebånd i fargene grønt, hvitt og oransje, hentet fra Irlands flagg, med FNs lyseblå farge i midten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Medals of the Irish Defence Forces, Óglaigh na hÉireann, Irlands forsvar, 2010, s. 25.
  2. ^ Medal Yearbook 2010, Honiton: Token Publishing, s. 357.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]