Mattradisjoner i Japan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En typisk japansk matrett

Mattradisjonene i Japan skiller seg fra andre asiatiske lands måter å tilberede maten på. I Japan er man nøye med å bevare råvarenes naturlige smak, og hvordan de holder på smaken gjennom tilberedning. I Shogun-perioden pågikk i middelalderen skjedde det store endringer i den japanske matlagingen.[trenger referanse] ble oppmerksomme på vestlig kultur, og dette forandret måtene de tidligere hadde laget maten på.

Det japanske kjøkken[rediger | rediger kilde]

Før 1868 hadde Japan Sakoku, en lov som sa at japanerne ikke fikk reise ut av landet, og utlendinger fikk heller ikke lov til å komme inn i landet.[trenger referanse] Det var også svært få andre land som fikk gjøre handel med Japan. I 1868 ble denne loven opphevet, og «Det japanske kjøkken» oppstod som begrep for den tradisjonelle japanske maten som er tilberedt på en mer moderne måte enn tidligere. Kjøkkenet var tradisjonelt, men tok i bruk de nye ingrediensene, hjelpemidlene og metodene som kom til landet.

Matprodukter[rediger | rediger kilde]

En tradisjon japanerne har når det gjelder mat, er å feire og hylle varene de forskjellige årstidene bringer. Om sommeren spiser de mye Unagi, som er en ål. Våren markeres med bambusskudd. Om høsten spiser de matsutake, som er en type sopp.

Japan er en øygruppe uten betydelig beitemark,[trenger referanse] slik at kjøttproduksjon er mer krevende og mindre omfattende sammenlignet med andre land.

Bordskikk[rediger | rediger kilde]

Japanerne har spesielle tradisjoner når det gjelder bordskikk og mat. De er veldig nøye på hvordan maten blir presentert for den som skal spise. De forskjellige rettene serveres for seg, og ofte i flere små skåler og på fat. Under måltidene brukes spisepinner, og det er egne regler for hvordan de skal brukes. Pinner som stikkes loddrett ned i risen er en del av det japanske begravelsesritualet.[trenger referanse]

Ris[rediger | rediger kilde]

Ris er et svært viktig produkt i den japanske mattradisjonen og blir sett på som grunnstammen i det japanske kjøkkenet. Short grain er den dominerende rissorten. Denne type ris er seigere enn den som vanligvis brukes i Vesten. Det er også lettere å lage andre retter som inneholder ris som for eksempel sushi.

Sushi[rediger | rediger kilde]

Sushi er en populær rett, i både Japan og andre deler av verden. Den inneholder i all hovedsak ris som er blandet med eddik. Risen blir toppet eller rullet inn i diverse fisk, kjøtt, skalldyr eller tang. Rå fisk blir ofte brukt i sushi, og japanerne er svært opptatt av kvaliteten på råvarene og ofte blir norsk laks valgt.[trenger referanse] Sushi serveres som regel sammen med wasabi, gari (syltet ingefær) og soyasaus. Nigiri, maki og gunkan maki er navn på forskjellige sushiretter.

Andre tradisjonelle japanske retter er:

  • Shabu shabu
  • Teppanyaki
  • Soba
  • Tempura
  • Chankonabe

Litteratur[rediger | rediger kilde]