Mathieu Orfila

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mathieu Orfila
Mathieu Joseph Bonaventure Orfila.jpg
Født24. april 1787[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
MahónRediger på Wikidata
Død12. mars 1853[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (65 år)
Paris[5]Rediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière du MontparnasseRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitat de València-Estudi GeneralRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Kjemiker, toksikolog, farmakolog, farmasøyt, professor, lege, fysiologRediger på Wikidata
Nasjonalitet Spania, Frankrike (1818–)Rediger på Wikidata
Medlem av Académie nationale de médecineRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandør av Æreslegionen[6]Rediger på Wikidata

Mathieu Joseph Bonaventure Orfila (på katalansk Mateu Josep Bonaventura Orfila i Rotger, født 24. april 1787, død 12. mars 1853) var en spanskfødt fransk toksikolog og kjemiker som grunnla vitenskapen toksikologi.

Historie[rediger | rediger kilde]

Orfila ble født i MahonMenorca, Spania. Han var sønn av en kjøpmann. Han ville først følge farens fotspor og dra til sjøs for å livnære seg, men en sjøreise som femtenåring til Sardinia, Sicilla og Egypt var ikke bra nok.

Han begynte så med medisinstudier ved universitetene i Valencia og Barcelona. Der gjorde han suksess, og myndighetene i Barcelona ga ham derfor et stipend slik at han kunne fortsette studiene i Madrid og Paris før de planla å utnevne ham til professor.

Han hadde såvidt flyttet til Paris da utbruddet av en væpnet konflikt i 1807 truet med å ødelegge hans mål. Imidlertid fant han en læremester i kjemikeren Louis Nicolas Vauquelin, som tok ham inn som elev og reddet ham fra å bli kastet ut av Paris.

Han tok eksamen fire år senere og begynte ganske umiddelbart å gi private forelesninger om kjemi i den franske hovedstaden. Han ble utnevnt til professor i 1819 og etterfulgte Vauquelin som professor i kjemi ved Det medisinske fakultet i 1823. Han ble utnevnt til dekanus på samme fakultet i 1830.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  2. ^ a b Bibliothèque interuniversitaire de Santé, oppført som Mathieu Joseph Bonaventure Puig Orfila, BIU Santé person ID 2198
  3. ^ a b GeneaStar, oppført som Mateo Orfila, GeneaStar person ID orfilamateu
  4. ^ a b Gran Enciclopèdia Catalana, oppført som Mateu Josep Bonaventura Orfila i Rotger, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0047556
  5. ^ Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, BVMC person ID 7016, besøkt 13. mai 2020
  6. ^ Léonore database


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)