Mathias Onsrud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mathias Onsrud
Født29. juni 1940Rediger på Wikidata (83 år)
BeskjeftigelseKirurg, misjonær Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje

Mathias Onsrud (født 29. juni 1940) er en norsk kirurg, pedagog og tidligere misjonær tilknyttet den norske Pinsebevegelsen. Han har skrevet flere faglige publikasjoner og bygget opp utdanningstilbud og undervist sykepleiere og jordmødre, både i Norge og i Belgisk Kongo (Den demokratiske republikken Kongo). Onsrud har særlig arbeidet med klinisk sykehuspraksis og gynekologi. For sin innsats fikk han i 2008, Kongens fortjenstmedalje i gull.

Mathias Onsrud var en periode misjonslege i Kongo. Han arbeidet ved den norske pinsebevegelsens sykehus i Kaziba. Onsrud arbeidet særlig med kvinners helse, gynekologi og fødselshjelp.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

For sin innsats fikk han i 2008, Kongens fortjenstmedalje i gull. Under utdelingen ble det sagt at …hans arbeid kjennetegnes alltid av høy faglig dyktighet, innsikt og formidlingsevne i kombinasjon med en sjelden ydmykhet for pasientene og faget.[1]

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Mathias Onsrud har skrevet 114 publikasjoner innen sitt fag som lege, de berører fag som obstetrikk, tumormarkører, basalimmunologi og cancerimmunologi. Flere er arbeider innen gynekologien, både klinisk gynekologi og generell gynekologi, samt gynekologi og fødselshjelp i u-land.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Knudsen, E. 2008.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Johansen, Oddvar; Hagen, Kjell; Nyen, Astrid Neema; Kolbjørnsrud, Paul og Filberg, Trond. 2010. I all verden. Pinsemisjon i 100 år. PYM 100 år 1910-2010 (jubileumsskrift) De norske pinsemenigheters ytremisjon (PYM).
  • Knudsen, Ernst. 2008. Norges beste kirurg. Korsets Seier. 5. desember 2008, side 2.