Massakren på Israels kysthovedvei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Restene av den forkullede bussen som ble kapret.
Restene av bussens frontparti.

Massakren på Israels kysthovedvei var et palestinsk terrorangrep den 11. mars 1978 på en buss på som kjørte langs Israels hovedvei langs kysten. Angrepet ble iscenesatt av Abu Jihad[1] og utført av PLO-fraksjonen Fatah.

Angrepet[rediger | rediger kilde]

På morgenen den 11. mars gikk Dalal Mughrabi og hennes palestinske fedayeengruppe på 11 medlemmer (inkludert én annen kvinne) i land med RIB-båter på en strand nær Ma'agan Michael nord for Tel Aviv-Jaffa. De hadde kjørt båten helt fra Libanon. De drepte Gail Ruban, en amerikansk fotograf som tok naturfotografier i nærområdet, og kapret deretter en buss fullastet av bussjåfører med sine familier, som var på dagstur. Mens de kjørte, åpnet Mughrabi og hennes gruppe ild mot kjøretøyene i nærheten. En israelsk militærenhet, ledet av Ehud Barak, forfulgte bussen helt til de klarte å stoppe den nær Herzliya. Et langvarig skytedrama fulgte mellom palestinerne og soldatene, og palestinerne skjøt også passasjerer som forsøkte å rømme. Til slutt sprengte noen medlemmer av Fatah i stykker bussen, som ble stående igjen i full brann. Angrepet medførte 35 sivile dødsfall, hvorav tretten av dem var barn og seks var palestinske geriljasoldater. 71 sivile ble skadet.[2][3][4]

Angrepet ble også den utløsende faktoren for den israelske Operasjon Litani mot PLOs baser i Libanon, bare tre dager senere.

Referanser[rediger | rediger kilde]