Hopp til innhold

Masha’il bint Fahd al Saud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Masha’il bint Fahd al Saud
Født1958Rediger på Wikidata
Død15. juli 1977Rediger på Wikidata
Jidda
NasjonalitetSaudi-Arabia

Masha'il bint Fahd al Saud (født 1958, død 15. juli 1977 i Jidda) var en saudiarabisk prinsesse, som ble henrettet for påstått utroskap, selv om det sies at hun ble ulovlig drept i 1977, i en alder av 19 år.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Hun var barnebarn av prins Muhammad bin Abdul Aziz, som var en eldre bror av den daværende kongen av Saudi-Arabia, Khalid bin Abdul Aziz. Hennes familie sendte henne, etter eget ønske, til Libanon for å gå på skole der. Mens hun var det, ble hun forelsket i en mann, Khaled Mulhallal al-Sha'er, som var nevø av den saudiarabiske ambassadøren til Libanon og de begynte på en affære.

Drapssaken

[rediger | rediger kilde]

Da de kom tilbake til Saudi-Arabia, kom det frem i lyset at de hadde kommet opp med unnskyldninger for møte hverandre alene ved flere anledninger, og da ble påstander om utroskap rettet mot dem. Etter forsøk på å forfalske sin egen drukning og ble tatt i et forsøk på flykte fra Saudi-Arabia sammen med elskeren Khalid, forkledd som en mann, men hun ble gjenkjent av en pass-sensor ved Jeddah flyplassen, og dermed var hun tilbake til hos familien sin.[1][2]

Ifølge Sharia-loven kan en person kun være dømt for utroskap ved vitnesbyrdet fra fire voksne mannlige vitner som har sett den seksuelle penetrasjonen, eller ved den anklageres egen innrømmelse av skyld, som i et slikt tilfelle må si tre ganger i retten "Jeg har begått ekteskapsbrudd." Det var ingen vitner til selve penetrasjonen.

Hennes familie oppfordret henne til ikke å tilstå noe som helst, men i stedet for å bare love aldri å se kjæresten hennes igjen skal hun angivelig ha gjentatt sin tilståelse: «Jeg har begått ekteskapsbrudd Jeg har begått ekteskapsbrudd Jeg har begått ekteskapsbrudd..." Den 15. juli 1977, ble hun offentlig henrettet i parken i Jeddah. Prinsessen ble skutt seks ganger i hodet, i stedet for å bli steinet til døde som er den vanlige avstraffelsesmetoden for utroskap.[3][4]

Prinsessen ble gjenstand for den britiske dokumentaren, Death of a Princess. Filmen var planlagt å vises på TV den 9. april 1980 først i Storbritannia og deretter i USA. Begge sendingene forårsaket rasende protester og sterke diplomatiske, økonomiske og politisk press fra sinte saudi-arabere.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Laube, Lydia (1991). Behind the Veil: An Australian Nurse in Saudi Arabia. Wakefield Press. s. 156. ISBN 9781862542679. Arkivert fra originalen 3. august 2024. 
  2. ^ Niblock, Tim (2015). State, Society, and Economy in Saudi Arabia. Routledge. ISBN 9781317539964. Arkivert fra originalen 3. august 2024. 
  3. ^ «Fate of another royal found guilty of adultery». The Independent. 20. juli 2009. Arkivert fra originalen 15. mai 2022. 
  4. ^ «A Talk With Antony Thomas - Death of A Princess». PBS. Arkivert fra originalen 8. juli 2017. 
Autoritetsdata