Maser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Maser er et akronym for det engelske uttrykket Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation, og er en anretning som sender ut elektromagnetisk stråling i mikrobølgespekteret. En laser er en optisk maser, som sender ut elektromagnetisk stråling i det synlige spekteret (les synlig lys).[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det fundamentale prinsippet i en maser og laser er stimulert emisjon, som første gang ble beskrevet av Albert Einstein i 1917.

Nicolay G. Basov og Aleksandr Prokhorov ved Lebedev Institute i Moskva arbeidet med prinsippene bak en maser, og publiserte sitt arbeid i en konferanse i det russiske forskermiljøet i 1952. De skrev om resultatene internasjonalt i 1954. Charles H Townes ved Columbia University i New York var den første som bygde en maser i 1953. Alle disse tre delte Nobelprisen i fysikk i 1964 for sitt arbeid i kvantefysikken. Charles H Townes arbeidet videre med prinsippet bak en optisk maser (senere kalt laser).

Science fiction[rediger | rediger kilde]

I litteratur og filmer innen sjangeren science fiction opptrer ofte maser som våpen. Men inntil videre er det ingen indikasjon på at en maser noen gang kan bli så kraftfulle at de kan brukes som våpen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «What is a MASER?». einstein.stanford.edu. Besøkt 14. februar 2016.