Marylebone Cricket Club

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Marylebone Cricket Club (MCC) er en privat klubb som ble grunnlagt i 1787. Klubben var det overordnede organ for både engelsk og internasjonal cricket frem til 1993, da det internasjonale cricketforbundet (ICC) overtok klubbens internasjonale plikter og England and Wales Cricket Board tok over dens engelske plikter. MCC har fremdeles copyright på cricketlovene, selv om ICC ønsker å overta også dette, slik at det har mer frihet til å innføre de nødvendige endringer i spillets regler. Også at ICC flyttet crickets hovedsentral fra Lord's til Dubai viser at de ønsker et brudd med MCC og med dens historiske betydning.

MCC holder til ved Lord's cricketbane, som den også eier. Tilskuerpaviljongen op banen er reservert MCC. MCCs medlemmer har også spesielle rettigheter som tilskuere ved alle kamper som spilles på Lord's.

Som styrende organ for engelsk cricket var det MCC som organiserte engelske landslag, og i alle andre typer kamper enn Testkamper spilte laget som MCC, snarere enn England. Dette var tilfelle helt frem til 1976-77, da det engelske laget turnerte Australia som MCC for siste gang.

Nå til dags driver klubben et treningssenter for unge crickettalenter, så vel som bridge-, tennis- og golfavdelinger.

Klubben fikk i en periode en del dårlig publisitet da den nektet å godta kvinnelige medlemmer helt frem til 1998. På tross av klubbens ledelse oppnådde ikke forslaget om kvinnelig medlemskap 66% av stemmene før den britiske regjeringen truet med å fjerne rettighetene til lotteriorganisering dersom ikke klubben åpnet for å ha kvinnelige medlemmer. Frem til 1998 var Dronningen av Storbritannia den eneste kvinne som fikk lov til å oppholde seg i paviljongen mens kamper pågikk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]