Hopp til innhold

Mary Seacole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mary Seacole
Født1805[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Kingston (Colony of Jamaica, Det forente kongerike Storbritannia og Irland)[5]
Død14. mai 1881[1][6]Rediger på Wikidata
London
BeskjeftigelseSykepleier, selvbiograf, skribent, traditional healer Rediger på Wikidata
EktefelleEdwin Horatio Hamilton Seacole
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
GravlagtSt Mary's Catholic Cemetery, Kensal Green

Mary Seacole (født 1805, død 14. mai 1881) var en sykepleier fra Jamaica som er mest kjent for sin involvering i Krimkrigen. Hun satte opp og drev et pensjonat i Panama og i Krymsk for å bistå med å behandle de syke og skadde soldatene. Seacole ble undervist i sykepleierstudiene av en urtemedisiner og lærte om folkemedisin av hennes mor som drev et pensjonat for funksjonshemmede europeiske soldater og sjømenn.

I dag er blir hun husket for sin tapperhet og medisinske kompetanse og som "kvinnen som på tross av rasistiske fordommer trosset innflytelsesrike deler av det viktorianske samfunnet for å hjelpe dem som trengte det". Hennes selvbiografi som heter Wonderful Adventures of Mrs. Seacole og som kom ut i 1857 er en levende beretning om hennes opplevelser og er en av de tidligste selvbiografier som utelukkende handler om en kvinne.

Seacole hadde sluttet seg til den katolske kirken rundt 1860 og returnerte etter at Krimkrigen var over tilbake til Jamaica som i hennes fravær hadde havnet i en nedgangskonjunktur. Prins Victor von Hohenlohe, (en nevø av dronning Victoria) hadde som ung løytnant vært en av Mary Seacoles pasienter under Krimkrigen. Han fikk senere hugget ut en byste i marmor av henne i 1871 som han fikk utstilt på Royal Academy sin sommerutstilling i 1872. Seacole ble også den personlige massøren til prinsessen av Wales som led med dårlige ben og revmatisme.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Mary-Seacole, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Trove, «Mary Seacole», Trove person-ID 862380[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Open Library, «Mary Seacole», Open Library-ID OL1075249A[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Prosjekt Gutenberg, «Mary Seacole», Prosjekt Gutenberg ID 25634[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ The Feminist Companion to Literature in English, side(r) 961[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 9068802, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]