Martirio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Martirio
Martirio ltk (cropped).jpg
FødtMaría Isabel Quiñones Gutiérrez
21. mars 1954[1]Rediger på Wikidata (67 år)
HuelvaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, jazzmusiker, plateartistRediger på Wikidata
Nasjonalitet SpaniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Medalla de Oro al mérito en las Bellas Artes (2019)[2]Rediger på Wikidata

María Isabel Quiñones Gutiérrez, artistnavn Martirio (født 21. mars 1954) er en spansk sanger.

1970-tallet var Maria Isabel medlem av gruppen Jarcha, hvis sanger var populære i Spania en periode. I 1984 var hun medlem av gruppen Veneno, ledet av Kilo Veneno og kjernemedlemmene fra Pata Negra: Raimundo og Rafael Amador. I 1986 startet hun sin solokarriere med artistnavnet Martiro, og hun ble en av de mest originale artistene i den spanske musikkbransjen på 1980-tallet, med musikk som fungerte som en bro mellom kulturer og er en fusjon mellom spanske vers, flamenco, bolero, jazz, tango, rock og mye mer.

Etter en innledende musikalsk etappe der hun gjorde seg kjent hos massene, tok hun i 1994 en pause fra musikken og prøvde seg som skuespiller i film, teater og på TV.

I 1999 ga hun ut den selvbiografiske boken La Vuelta a Martirio en 40 trajes.

Hun har samarbeidet med en lang rekke spanske artister: Jesús Lavilla, Jerry Gonzáles, Maria del Mar Bonet, Chavela Vargas, Compay Segundo, Javier Rubial, Alberto Cortez, Simón Díaz, Pedro Guerra, Luis Paster, Miquel Gil, Chano Domínguez, Susana Ribaldi, Son de la Frontera, Mayte Martín, Javier Muguruza og Miguel Poveda.

I 2006 deltok hun sammen med flamencosangeren Mayt Martín i forestillingen «Blant venner» av Omara Portuondo, i «Palau de la Música» i Barcelona.

Martirio har høstet stor anerkjennelse for sin karriere, og prises av både publikum og kritikere. Hun har mottatt en rekke priser, og er blitt utnevnt «adoptivdatter av San Juan (Puerto Rico) og har mottatt Gullmedaljen av Junta de Andalucia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ besøkt 5. oktober 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ BOE ID BOE-A-2019-18387[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]