Marinens Flyvevæsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Marinens Flyvevæsen var Danmarks sjømilitære flystyrke fra 1913 til oktober 1950 da Marinens Flyvevæsen ble assimilert av det selvstendige danske flyvåpen; Flyvevåbnet.

Den 17. juli 1910 krysset den danske flypioneren Robert Svendsen Øresund fra Kløvermarken til Limhamn.[1] Fra å være et upålitelig leketøy viste flymaskinen seg å være interessant for militæret i Danmark og Sverige.

I november samme år anmodet Marineministeriet Det Aeronautiske Selskab om å utdanne sjøoffiserer til aeroplanførere. Den 14. desember 1911 begynte de første tre elevene på utdannelsen og i mars året etter mottok Marinen et Henry-Farman biplan, døpt Glenten. Medio januar 1913 ble 'Marinens Flyveskole' offisielt opprettet og i april mottok man to Donnet-Leveque-sjøfly.

Den første dødsulykken fant sted 2. oktober 1913 da Ulrik Birch omkom. Konsekvensen ble at utenlandske fabrikker skulle stå for flyverutdannelsen. Samtidig gikk Orlogsværftet i gang med å forbedre Donnet-Leveque-søflyet til en hel ny flytype kalt Maagen-3 med en fransk Gnome 80 hk-motor. Fra 1914-17 fremstillet Orlogsværftet åtte av disse sjøflyene.

I starten hørte flyene til Undervandsbaads- og flyvebaadsafdelingen men i 1923 ble Marinens Flyvevæsen en selvstendig enhet under Marinen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]