Marie von Sivers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marie von Sivers
Marie Steiner.jpg
Født14. mars 1867
Włocławek
Død27. desember 1948 (81 år)
Beatenberg
Ektefelle Rudolf Steiner
Beskjeftigelse Skuespiller, koreograf
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjetunionen

Marie von Sivers ble født 14.3.1867 i Wotzlawek (dengang Russland), og døde 27.12.1948 i Beatenberg, Sveits. Hun var en tysk skuespillerinne. I 1914 giftet hun seg med Rudolf Steiner og tok navnet Marie Steiner. Hun gikk også under navnet Marie Steiner-von Sivers.

Marie von Sivers ble født i en baltisk-tysk adelig familie og studerte resitasjonskunst ved Paris-konservatoriet og dramatisk kunst i St. Petersburg. Senere oversatte hun flere verker av Eduard Schure. I 1900 ble hun kjent med Rudolf Steiner og introduserte ham for den teosofiske bevegelsen. Fra 1902 var hun Steiners nærmeste medarbeider, og sammen påtok de seg å bygge opp den tyske seksjonen av Teosofisk Samfunn i Tyskland. I 1907 deltok hun i oppsetningen av Schures Das heilige Drama von Eleusis i München, hvor hun selv spilte hovedrollen. Sammen med Rudolf Steiner skapte hun også bevegelseskunsten eurytmi. I 1908 grunnla Marie von Sivers og Johanna Mücke Philosophisch-Theosophischen Verlag i Berlin for å utgi Rudolf Steiners bøker. Forlaget flyttet senere til Goetheanum i Sveits som ble det nye hovedsenteret for antroposofi. Forlaget heter i dag Verlag am Goetheanum. Marie reiste flere ganger til Norge sammen med Rudolf Steiner på hans foredragsreiser. I perioden 1903–1923 bodde hun og Steiner i Motzstraße 30 i Berlin-Schöneberg, hvor det i dag henger en minnetavle.

Marie Steiner var etter Rudolf Steiners død i 1925 enearving til hans skrifter og utgivelser på tilsammen ca. 6000 sider.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]