Marie von Sivers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marie von Sivers
Marie Steiner.jpg
Født14. mars 1867
Włocławek
Død27. desember 1948 (81 år)
Beatenberg
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjetunionen

Marie von Sivers ble født 14.3.1867 i Wotzlawek (dengang Russland), og døde 27.12.1948 i Beatenberg, Sveits. Hun var en tysk skuespillerinne. I 1914 giftet hun seg med Rudolf Steiner og tok navnet Marie Steiner. Hun gikk også under navnet Marie Steiner-von Sivers.

Marie von Sivers ble født i en baltisk-tysk adelig familie og studerte resitasjonskunst ved Paris-konservatoriet og dramatisk kunst i St. Petersburg. Senere oversatte hun flere verker av Eduard Schure. I 1900 ble hun kjent med Rudolf Steiner og introduserte ham for den teosofiske bevegelsen. Fra 1902 var hun Steiners nærmeste medarbeider, og sammen påtok de seg å bygge opp den tyske seksjonen av Teosofisk Samfunn i Tyskland. I 1907 deltok hun i oppsetningen av Schures Das heilige Drama von Eleusis i München, hvor hun selv spilte hovedrollen. Sammen med Rudolf Steiner skapte hun også bevegelseskunsten eurytmi. I 1908 grunnla Marie von Sivers og Johanna Mücke Philosophisch-Theosophischen Verlag i Berlin for å utgi Rudolf Steiners bøker. Forlaget flyttet senere til Goetheanum i Sveits som ble det nye hovedsenteret for antroposofi. Forlaget heter i dag Verlag am Goetheanum. Marie reiste flere ganger til Norge sammen med Rudolf Steiner på hans foredragsreiser. I perioden 1903–1923 bodde hun og Steiner i Motzstraße 30 i Berlin-Schöneberg, hvor det i dag henger en minnetavle.

Marie Steiner var etter Rudolf Steiners død i 1925 enearving til hans skrifter og utgivelser på tilsammen ca. 6000 sider.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]