Mariakirken i Kraków

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mariakirken i Kraków
OmrådeKraków[1]
PlasseringOld town Market Square in Krakow
BispedømmeKraków erkebispedømme
Byggeår14. århundre
Arkitektur
Periodeteglstensgotikk
Byggematerialemurstein
Beliggenhet
Kart
Mariakirken i Kraków
50°03′42″N 19°56′21″Ø
Mariakirken i Kraków

Mariakirken i Kraków (polsk Kościół Mariacki) er en romersk-katolsk mursteinskirke i gotikk fra det 14. århundre ved den nordøstlige kant av markedsplassen i Kraków. Den har en vakker innvendig utforming og er særlig kjent for sitt trealter hogd ut av Veit Stoss. Mariakirken hører til Kraków og Polens mest kjente severdigheter.

Kirkens nåværende form er resultatet av en ombygning fra hallkirke til basilika i årene 13921397. Et karakteristisk element er det sengotiske spiret til det nordlige tårnet (kjent som Hejnalica), som med sine 82 m er kirkens høyeste tårn. Spiret til det sørlige tårnet er derimot yngre og kommer fra renessansen.

Fra det nordlige tårnet spilles hver time en trompetmelodi (Hejnał) som er svært kjent for de fleste polakker. Melodien er kort og brytes av plutselig, til minne om en kjent trompetblåser fra det 13. århundre som ble truffet av en pil i halsen mens han spilte melodien for å advare byens borgere mot et mongolsk angrep. Hejnał kan høres over hele landet klokken 12:00 da den sendes live på den polske statsradioen Polskie Radio Program I.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ archINFORM, archINFORM project ID 19119, besøkt 31. juli 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]