Maria Lovisa Åhrberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Maria Lovisa Åhrberg
Jungfru åberg.png
Født17. mai 1801
Uppsala
Død26. mars 1881 (79 år)
Stockholm
Beskjeftigelse Lege, kirurg
Nasjonalitet Sverige

Maria Lovisa Ahrberg (født 17. mai 1801 i Uppsala, død 26. mars 1881 i Stockholm) var en svensk kirurg og lege, og den første anerkjente kvinnelige lege i Sverige. Hun var lege og kirurg allerede på 1820-tallet, lenge før det var tillatt for kvinner som ble lov i 1870.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Lovisa ble født i Uppsala i Uppland. Hennes far jobbet som vaktmester. Hennes mor var en sykepleier, Lovisa var med henne på sykehuset. Både hennes mor og mormor var aktive i sykepleiere.

Som voksen forlot Lovisa Uppsala for å begynne som hushjelp i Stockholm. På fritiden hjalp hun ofte vennene sine med helseproblemer. Det spredde seg raskt at hun var dyktig innen medisin, så flere og flere mennesker kom får å spørre henne om medisinsk behandling. Snart kom også rike mennesker, de betalte godt og hun kunne nå slutte som hushjelp. Hun åpnet sin egen klinikk og begynte å jobbe utelukkende som lege i byen Stockholm.

Kvakksalveri kostnad[rediger | rediger kilde]

Maria ble møtt med stor motstand fra de mannlige legene. I 1820 ble det også forbudt for kvinner å jobbe som lege, og hun ble undersøkt av det medisinske myndighetene for kvakksalveri. Under eksamen fant de ut at hun var en veldig dyktig lege, og hun hadde all den kunnskapen de mannlige legene hadde. Hun ble derfor frifunnet fra kvakksalveri og gitt tillatelse til å praktisere medisin i Stockholm selv om det var forbudt for kvinner.Hun ble også belønnet med en medalje av Kong Oscar I av Sverige (1852) for sitt arbeid.

Veldedighetsarbeid[rediger | rediger kilde]

Ahrberg ble beundret av Fredrika Bremer, som nevner henne i hennes berømte roman Hertha i 1856:

"Vær det tillatt for meg å her få frem et ord av hensyn og anerkjennelse for den doctoress i Stockholm, Miss Arberg, og legg ønsket om at noen av de velstående mennesker, som sender sine vogner for å hente den dyktige doctoress, ville gjerne, på ett eller annet tidspunkt, være vitne til resepsjonen hun daglig gir til de fattige i Stockholm, som haster gjennom hennes åpne dører med sine sår og skader, de ville, så mye som vi gjør, bli tatt av beundring over den aldri slutter tålmodighet, god humor og raushet, der hun gir sin tid, sin omsorg og sine salver til de tusenvis som ikke har noe å gi henne, men takk som for noen lave tenkende mennesker er laget for å være ungratitude. De ville som vi føler et ønske om å gi henne et bedre sted for henne godt arbeid, enn den hun har nå mer eller mindre på gaten, og betyr å fortsette den uten for mye tap, og da ville de, kanskje, mer lykkelig gjøre hva de vil. "

Hun er portrettert i en bok om berømte svenske kvinner publisert i 1864-1866. Hennes klinikk her kalles en "fattig manns klinikk" fordi hun så ofte behandlet fattige mennesker. Dette var moderne bokanmeldelser, at Arberg egen helse var blitt så skadet av hardt arbeid at hun ved flere anledninger måttet ta permisjon og hvile i feriebyen Carlsbad. Artikkelen avsluttes rapporten:

"Man kan bare håpe, at den eneste for mye anvendt styrke til minst en viss grad vil fortsette å støtte henne, til fordel for det store antall mennesker som fortsatt er avhengige omsorg henne. "

I 1871 ble Lovisa Arberg blind og pensjonert. Året før ble den medisinske profesjon offisielt åpnet for kvinner i Sverige.

Hun var ikke den eneste anerkjente kvinnen som praktisere medisin i Sverige på den tiden, Hanna Svensdotter, (1798–1864), hennes samtidige, var allment kjent som "Doktorinnan i Wram", og hennes omdømme, spesielt når det gjelder beinskader, "nådde langt utenfor Scania ".

Crystal Clear action configure.pngI arbeid: Denne artikkelen er en del av klasseprosjektet Wikipedia:Underprosjekter/Kvinner i vitenskapen, og er under utarbeidelse. Hvis artikkelen er ferdigutviklet og følger Wikipedias stilmanual, kan malen fjernes uten videre.