Margaret Chan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Margaret Chan
Margaret Chan - World Economic Forum Annual Meeting 2011 crop.jpg
Født馮富珍
22. aug. 1947Rediger på Wikidata (75 år)
HongkongRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lege, offentlig tjenestemann, politiker, fredsdommer, deltager i internasjonale foraRediger på Wikidata
Embete
  • Member of the National Committee of the Chinese People's Political Consultative Conference
  • generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (2007–2017) Rediger på Wikidata
Utdannet ved The Education University of Hong Kong, University of Western Ontario (–1977)[1], National University of Singapore (–1985)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Kina, CanadaRediger på Wikidata
Medlem av Royal College of PhysiciansRediger på Wikidata
Utmerkelseroffiser av Den britiske imperieordenen
Fellow of the Royal College of Physicians of London
Pioneer of Reform (2018)[2]
Prins Mahidol-prisen (1998)
Asia's Most Influential Hong Kong (2021)[3]

Margaret Chan Fung Fu-chun (陈冯富珍; pinyin: Chén Féngfùzhēn; født 1947 i Hongkong) er en kinesisk lege fra Hongkong. Hun har slektsrøtter i Shunde i provinsen Guangdong. Den 8. november 2006 ble hun valgt til ny generaldirektør for Verdens helseorganisasjon (WHO) etter Lee Jong-wook, som døde brått.

Margaret Chan tok først utdannelse som lærer i Home Economics ved Northcote College of Education i Hongkong. Hun studerte også ved Brescia University College, et katolsk college for kvinner i London i Ontario i Canada. Så studerte hun medisin og tok doktorgrad i 1977 ved University of Western Ontario. Hun tok graden M.P.H. ved National University of Singapore. Hun studerte dessuten management development ved Harvard University Business School i 1991.

Hun ble tilknyttet Hongkongs helsevesen i desember 1978. I april 1992 ble hun forfremmet til visedirektør for Hongkongs helsedepartement, og i juni 1994 ble hun departementets direktør. Som helsedirektør der fikk hun bred erfaring med tiltak mot smittespredning, som ved fugleinfluensautbruddet i 1997. I Hongkong ble 18 personer syke av influensaen i 1997–1998, og seks av dem døde av sykdommen. Det var dem som i ettertid mente at Dr. Chans tiltak da de første meldinger kom om H5N1-fugleinfluensaen blant barn kan ha forhindret en pandemi. Hun ble imidlertid utsatt for kritikk både i parlamentet og i offentligheten for påstått nølende reaksjon mot SARS i 2003. Men andre roste henne og mente at kritikken var helt forfeilet. Sykdommen ble faktisk holdt i sjakk, også i Hongkong – der det var 299 dødsofre for sykdommen – og som var særlig utsatt på grunn av sin nærhet til smittekildene i provinsen Guangdong i Fastlands-Kina.

Hun forlot styringsverket i Hongkong i august 2003 etter 25 år, og begynte å virke ved Verdens helseorganisasjon. I 2005 ble hun direktør for den avdeling innen WHO som overvåker og bekjemper smittsomme sykdommer, og generaldirektørens stedfortreder for beredskapsområdet influensapandemier.

Den 8. november 2006 ble hun valgt til ny generaldirektør for WHO.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ akademisk grad dr.med.[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ verkets språk kinesisk, www.xinhuanet.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.tatlerasia.com, besøkt 3. november 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Anders Nordström (midlertidig) 
Generaldirektør i Verdens helseorganisasjon
Etterfølger:
 -