Maren (innsjø)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yttre Maren i Södertälje

Maren er en innsjø i det sentrale Södertälje øst i Södermanland, Sverige. Innsjøen er i dag gravet sammen med østersjødelen av Södertälje kanal, noe som innebærer at innsjøens vann i dag er brakkvann. Maren ligger mellom Slussholmen og Strandgatan, og ved innsjøens ene bredde ligger Marenplan.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Å gjøre vannveien gjennom Södertälje farbar har vært en høyprioritert oppgave siden vikingtiden. Så langt tilbake i tiden hadde imidlertid ikke landhevingen gjort neset helt umulig å passere for sjøgående fartøyer – man kunne fortsatt slepe båter over de grunneste partiene.

På 1400-tallet sto Engelbrekt bak arbeider med å rense opp i, og grave i kanalen. Arbeidet ble imidlertid ikke fullført. Karl XI gjenopptok arbeidet, og fikk bygget kanalen mellom Maren og Igelstaviken. Denne kanalen ble imidlertid dårlig vedlikeholdt, og med tiden forfalte den. Rester av den er fortsatt synlige enkelte steder, slik som delen som ligger mellom Scanias hovedkontor og Pershagen, hvor det fortsatt stort sett er åpen vannvei.

Det var til slutt under Erik Nordewall ledelse at kanalen mellom 1806 og 1809 at kanalen fikk en åpning, og ble farbar hele veien fra Mälaren til Østersjøen. Kanalen fikk imidlertid et litt annet leie, som medførte at Maren fikk mindre sentral betydning som vannvei.

Maren i dag[rediger | rediger kilde]

Debatten om hvorvidt det skal bygges ny bro over innsjøen eller ikke har vært ført i flere år. Siden den gamle broen ble revet på grunn av sin høye alder, har trafikken vært tvunget til å kjøre gjennom bykjernen av Stockholm, eller over Mälar- eller Saltsjöbron, noe som har medført store omveier for biltrafikken.

Kritikkere av bygging av ny bro mener til dels at kostnadene vil bli urimelig høy i forhold til gevinstene i for eksempel tid. Man mener også at Södertälje er en av de få stedene man kan legge til med båt på så sentrale steder som det Maren og Marenplan er. Som et kompromiss ble det besluttet å anlegge en gang- og sykkelbro, som skulle fjernes sommerhalvåret, slik at man på den måten kunne beholde mulighetene for å bruke båt til og fra det sentrale Södertälje. Etter flere runder besluttet man at broen likevel skulle være der året rundt.

Det forelå planer fra kommunens side om å fylle igjen Maren for å gjøre plass til et kjøpesenter. Man anså at det var stort behov for flere butikklokaler i sentrum av Södertälje, og det er begrenset med nye utbyggingsmuligheter. Å kjøpe inn bygninger for å konvertere dem til butikklokaler var ansett som vanskelig, og flere butikker ville bety flere arbeidsplasser. Planene om å bygge et kjøpesenter der hvor Maren ligger, støtte på stor motstand lokalt, og Södertäljes politikere har nå skrinlagt forslaget.

Södertäljes gjestehavn ligger inntil Tullbacken i yttre Maren. Det er en svært populær gjestehavn, blant annet på grunn av det strategiske leiet. I nærheten av gjestehavnen finner man sentralstasjonen Södertälje C, og slusen som forbinder Østersjøen og Mälaren.