Mardakert-trefningene 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mardakert-trefningene
Lewonarch2.jpg
Dato4. mars 2008
StedMarkadert, Nagorno-Karabakh
ResultatØkt spenning mellom de to landene
Territoriale
endringer
Ingen territoriale forandringer
Stridende parter
Nagorno-Karabakhs flagg Nagorno-Karabakh
Armenia Armenia
Aserbajdsjan Aserbajdsjan
Kommandanter og ledere
Armenia Youri KhachatrovAserbajdsjan Najmaddin Sadygov
Styrker
UkjentUkjent
Tap
Armenske kilder:
Ingen døde
2 skadet
Aserbajdsjanske kilder:
12 døde
15 skadet
Armenske kilder:
8 døde
7 skadet
Aserbajdsjanske kilder:
4 døde
2 skadet
Nagorno-Karabakh-konflikten
Flag of Armenia.svg
Flag of Azerbaijan.svg
Flag of Artsakh.svg
Location Artsakh en.png
Nagorno-Karabakh-krigen
1988-1994
Mardakert-trefningene 2008
Mardakert-trefningene 2010
Chaylu-trefningene 2010

Mardakert-trefningene 2008 begynte den 4. mars 2008, etter valgprotestene i Armenia. Dette var den største trefningen mellom Nagorno-Karabakh og Aserbajdsjan siden Nagorno-Karabakh krigen, som varte fra 1988 til 1994, og som endte med at Nagorno-Karabakh løsrev seg fra Aserbajdsjan.

Armenske kilder anklaget Aserbajdsjan for å utnytte den politiske uroen i Armenia. Aserbajdsjanske kilder hevdet at Armenia startet trefningen for å lede oppmerksomheten bort fra de interne spenningene i landet. I etterkant av trefningene har Aserbajdsjans president Ilham Aliyev ved flere anledninger kommet med uttalelser om at Aserbajdsjan var klar til å ta tilbake Nagorno-Karabakh med militærmakt, og at de hadde kjøpt inn militært utstyr for å kunne gjennomføre dette. Dette har bidratt til å skape nye spenninger mellom Armenia og Aserbajdsjan, som har hatt et anspent forhold til hverandre siden Nagorno-Karabakh-krigen.

I kjølvannet av trefningen stemte FN for full og øyeblikkelig armensk tilbaketrekning fra Nagorno-Karabakh, som er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan. Kravet ble ikke fulgt opp av Armenia.

Begge sider hevdet at den andre parten fyrte de første skuddene. Det aktuelle området, Mardakert, er fremdeles en del av Nagorno-Karabakh.


Hendelsesforløpet[rediger | rediger kilde]

Armenias versjon[rediger | rediger kilde]

Ifølge Armenia, angrep aserbajdsjanske tropper nær landsbyen Levonarkh i Mardakert-regionen nordøst i Nagorno-Karabakh den 4. mars 2008. Aserbajdsjanske styrker erobret raskt armenske posisjoner, som senere ble gjenerobret. Den armenske siden hevdet at 8 aserbajdsjanske soldater ble drept og 7 skadet, mens 2 armenske soldater ble skadet[1] og at aserbajdsjanerne flyktet i løpet av kampene og etterlot mengder med våpen liggende.[2] Armenias president Robert Kotsjarjan hevdet i tillegg at aserbajdsjanske tropper brukte artilleri i løpet av kampene.[3]

Aserbajdsjans versjon[rediger | rediger kilde]

Ifølge aserbajdsjanske kilder, angrep armenske styrker aserbajdsjanske posisjoner ved Tartar-distriktet i Aserbajdsjan. Som et resultat av kampene døde 4 aserbajdsjanske og 12 armenske soldater, og 4 armenere ble skadet.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]