Marcelo H. del Pilar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marcelo H. del Pilar (i midten) mellom Jose Rizal (til venstre) og Mariano Ponce (til høyre)

Marcelo H. del Pilar y Gatmaitan, populært kjent som Plaridel (født 30. august 1850 i San Nicolas (barrio Kupang), Bulacan, Filippinene, død 4. juli 1896 i Barcelona i Spania), var en av de fremste av de såkalte «propagandister» som med sitt forfatterskap kjempet for filippinsk frihet.

Han var kinesisk-filippinsk, sønn av Julian H. del Pilar og Blasa Gatmaitan, et begavet barn som raskt lærte seg å spille piano, fiolin og fløyte. Han var også en dyktig fekter og hadde en god sangstemme.

Hans første skolegang var i et kollegium eid av Sra. Herminigilda Flores, deretter gikk han på Colegio de San Jose, og så på Santo Tomás-universitetet i Manila der han tok juridisk eksamen i 1880. Han giftet seg med sin kusine Marciana del Pilar og fikk syv barn.

I 1882 ble han redaktør av Diariong Tagalog – en avis som rettet sterk kritikk mot den måten |spanjolene regjerte landet og behandlet folket på. Han skrev satirer mot de spanske munkeordenene, under pennenavnet «Plaridel». Hans to mest kjente verker er Dasalan at Tuksuhan ("Bønner og fristelser") og Kaiingat Kayo ("Vær forsiktig").

Da han dro til Spania overtok han etter Graciano Lopez Jaena som redaktør av La Solidaridad – propagandistenes talerør i Spania. Plaget av sykdom (tuberkulose) gikk det nedover med ham. Han døde den 4. juli 1896 i Barcelona.