María Pita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
María Pita
María Pita, por Santiago Llanta y Guerin.jpg
FødtMaría Mayor Fernández de Cámara y Pita
1565
Sigrás
Død1643
Sigrás de Abaixo
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Spania

Mayor Fernández de la Cámara Pita (født ca. 1560 i La Coruña, død 1643 i Cambre), populært kalt María Pita. ble kjent som helt da hun forsvarte A Coruña (Galicia i Spania) under engelskmennenes angrep på byen i 1589.

Den 4. mai 1589 gikk engelsk styrker, som allerede hadde kontroll i andre deler av byen, til angrep på gamlebyen. En engelsk flaggbærer hadde allerede nådd den høyeste delen av borgmuren da han ble drept av Pita. Hun stod på den høyeste delen selv, og skrek til forsvarerne: «Quien tenga honra, que me siga» («Den som har ære, følg meg!») Både menn, kvinner og barn (!) tok til mot og den engelske hæren ble så drevet tilbake av byens forsvarere. Engelskmennene ga opp angrepet og dro tilbake til sine skip.

María Pita var gift fire ganger og hadde to barn. Hennes heroiske gjerninger ble hedret og belønnet av Filip II av Spania, som ga henne en pensjon tilsvarende den som militære offiserer mottok, en bonus etter dødsfallet til hennes fjerde ektemann, og retten til å engasjere seg i handel med esler til og fra Portugal.

Andre kvinner deltok også direkte i forsvar av A Coruña. Historiske dokumenter forteller blant annet om en Inés de Ben som fikk behandling for to skuddsår som hun fikk i kamp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. Søknad til kongen om kompensasjon, Generalarkivet i Simancas. Bystyret i Castile. Bind 772.
  2. María Pita dødsattest, 21. februar 1643, Bispedømmets Gamle Arkiv, Fondo Parroquial Santiago de Sirgas, Libros Sacramentais nº 1

Se også[rediger | rediger kilde]