Hopp til innhold

Maotai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maotai er også navnet på storkommunen i Guizhou som drikken har sitt navn fra.

Maotai (kinesisk: 茅台酒, pinyin: Maotai jiu), eller Moutai, som produsenten transkriberer navnet, er trolig Kinas mest kjente brennevinsmerke. Drikken lages av durra i den sørvestkinesiske provinsen Guizhou. Maotai, klassifisert som «sausduftende» (酱香, jiangxiang) kommer i dag i flere forskjellige styrker og versjoner fra den tradisjonelle med 53 % ned til en på bare 35 %.

Historie[rediger | rediger kilde]

Maotai tar sitt navn etter det sted i fylket Renhuai i Guizhouprovinsen som den opprinnelig kom fra. Stedet har en lang historie med vindyrking, men spriten som den møter oss i dag kom til under Qing-dynastiet. Maotai vant første gang berømmelse utenfor Kina ved den internasjonale Panamautstillingen i 1915 har er siden da vunnet over hundre internasjonale anerkjennelser. Enda mer kjent er da Mao Zedong skålte med Maotai med Richard Nixon under ved hans historiske Kinabesøk i 1972. Odvar Nordli var ikke så fornøyd da han fikk servert drikken under et besøk i Kina og utbrøt: «Denne har døm itte vøri heldig med!»[1]

Maotai er nå en av Kinas offisielle statsbankettsviner og selskapet som produserer det sier selv at det er ett av verdens tre mest kjende brennevinssorter (sammen med skotsk whisky og fransk konjakk). I Kina var Maotai, som idag (2006) har en årsproduksjon på nærmere 4 000 tonn, lenge svært eksklusivt, og ble produsert i betydelig mindre kvantitet enn den store mengde uekte vare som fremdeles plager selskapet og de kinesiske konsumentene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arne Strand (10. november 2021). «Enda en høvding har falt fra». Dagsavisen. Besøkt 10. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]