Maotai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moutai.jpg
Maotai er også navnet på storkommunen i Guizhou som drikken har sitt navn fra.

Maotai (kinesisk: 茅台酒, pinyin: Maotai jiu), eller Moutai, som produsenten transkriberer navnet, er trolig Kinas mest kjente spritsort. Drikken lages av durra i den sørvestkinesiske provinsen Guizhou. Maotai, klassifisert som «sausduftende» (酱香, jiangxiang) kommer i dag i flere forskjellige styrker og versjoner fra den tradisjonelle med 53 % ned til en på bare 35 %.

Historie[rediger | rediger kilde]

Maotai tar sitt navn efter det sted i fylket Renhuai i Guizhouprovinsen som den opprinnelig kom fra. Stedet har en lang historie med vindyrking, men spriten som den møter oss i dag kom til under Qing-dynastiet. Maotai vant første gang berømmelse utenfor Kina ved den internasjonale Panamautstillingen i 1915 har er siden da vunnet over hundre internasjonale anerkjennelser. Enda mer kjent er da Mao Zedong skålte med Maotai med Richard Nixon under ved hans historiske Kinabesøk i 1972.

Maotai er nå en av Kinas offisielle statsbankettsviner og selskapet som produserer det sier selv at det er ett av verdens tre mest kjende spritsorter (sammen med skotsk whisky and fransk konjakk). I Kina var Maotai, som idag (2006) har en årsproduksjon på nærmere 4 000 tonn, lenge svært eksklusivt, og ble produsert i betydelig mindre kvantitet enn den store mengde uekte vare som fremdeles plager selskapet og de kinesiske konsumentene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]