Hopp til innhold

Manovo-Gounda St. Floris nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Manovo-Gounda St. Floris nasjonalpark
   UNESCOs verdensarv   
Svart neshorn er en av karakterartene i parken
LandDen sentralafrikanske republikks flagg Den sentralafrikanske republikk
StedBamingui-Bangoran
Innskrevet1988
Kriterium IX, X
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 475
Manovo-Gounda St. Floris nasjonalpark ligger i Den sentralafrikanske republikk
Manovo-Gounda St. Floris nasjonalpark
Manovo-Gounda St. Floris nasjonalpark (Den sentralafrikanske republikk)

Manovo-Gounda St.Floris nasjonalpark ligger i prefekturatet Bamingui-Bangoran, i Den sentralafrikanske republikk, ved grensen til Tsjad. Parken ble innlemmet på verdensarvlista i 1988 på grunn av sin imponerende biodiversitet.

Parken, som utgjør 1 740 000 hektar, ligger 400-800 moh, og er preget av savannelandskap. Parken ligger i den østlige delen av prefekturatet og er avgrenset mot Tsjad av grenseelvene Aouk og Kameur, mot øst av Vakagaelven, mot vest av Manovoelven og mot sør av Bongomassivet. Elven Ndéle-Birao renner gjennom parken. Klimaet er tropisk, med årlig nedbør 960 - 1 700 mm. Regntiden varer fra juni til november. Karakteristiske arter for parken er Svart neshorn, elefanter, gepard, leopard, afrikansk villhund, rødpannegaselle (Gazella rufifrons) og kafferbøffel. Det er registrert 320 fuglearter, av særlig betydning er vadefugleneelveslettene i parkens nordlige del. Bare deler av parken har vært kartlagt grundig.

De første delene av parken ble fredet i 1933 som Oubangui-Chari nasjonalpark. Den skiftet navn til Matoumara i 1935 og til St.Floris nasjonalpark i 1940. St. Floris ble utvidet i 1960 og 1974, og parken fikk dens nåværende navn og utstrekning i 1979.

På grunn av krypskyttere, som fryktes å ha avlivet opptil 80% av dyrelivet i parken, og mordet på fire viltforvaltere, ble parken i 1997 oppført på listen over Truede verdensarvsteder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]