Manometer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et eldre manometer, skalert i bar.

Et manometer, trykkmåler eller trykksensor er et måleinstrument for trykk, vanligvis av gasser eller væsker. Andre betegnelser er trykktransduser, trykktransmitter, trykkavsender, trykkindikator og piezometer. Trykket er et uttrykk for den kraften som kreves for å stoppe en væske fra ekspanderende, og oppgis vanligvis i form av kraft per arealenhet.

Et manometer er standardutstyr for dykkere og på bærbart trykkluftapparat for å lese av trykket på trykkbeholdere. Alle brannslokningsapparater som drives av lagret gasstrykk skal være tilsvarende utstyrt, men da ofte med forenklet skala, der rødt betyr at der må fylles mer trykk, mens grønt forteller at gasstrykket er tilfredsstillende.[1]

Trykksensorer kan også brukes til indirekte måle andre variabler som væske/gass -flow, -hastighet, -høyde, og vannstand.

Manometere kan være forskjellig utført både m.h.t funksjon og montasje. I dykkerutstyr har de vanligvis standardtilkobling med en BSP-gjenge.[2][3]

En kategori trykksensorer er utformet for å måle raske trykkendringer. Eksempel på bruksområder for denne typen sensor er måling av forbrenningspress i en motorsylinder eller i en gassturbin. Disse sensorene er vanligvis produsert av piezoelektriske materialer som kvarts.

Noen trykksensorer, kjent som trykkbrytere, fungerer for å fullføre eller bryte en elektrisk krets. Slike finnes i en del trafikkovervåkingskameraer.

Noen eksempler på manometere er bourdonmanometer, pressostat og fjærmanometer. Pressostat og fjærmanometer er vanlig innenfor automatiserte systemer, og er en type indikator.[4]

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Taskos, Nikolaos (16. september 2020). «Pressure Sensing 101 – Absolute, Gauge, Differential & Sealed pressure». ES Systems. Besøkt 16. september 2020. 
  2. ^ «Special Publication 811». NIST (engelsk). 2. juli 2009. Besøkt 28. september 2023. 
  3. ^ «Understanding Vacuum Measurement Units». 9. februar 2013. 
  4. ^ «What is a Pressure Sensor?». HBM (engelsk). Besøkt 9. mai 2018.