Hopp til innhold

Manjusri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mañjuśrī (sanskrit; devanāgarī: मन्जुष्री, tibetansk: འཇམ་དཔལ།, THL: jampal, wylie: ’jam dpal, tibetansk: འཇམ་དཔལ་དབྱངས་, THL: Jampalyang, wylie: 'jam dpal dbyang) er en boddhisattva innen buddhismen som knyttes til oversanselig visdom. I den esoteriske buddhisme er han også en meditasjonsguddom. Han er kjent under en rekke navn på forskjellige språk.

På kinesisk kalles Manjusri for Wenshu 文殊菩萨.

I Japan er Manjusri kjent som Monju-Bosatsu 文殊菩薩, noe som er utviklet fra det kinesiske navn. I japansk mytologi er han en lærdoms- og visdomsgud. Navnedelen ”Bosatsu” er en buddhistisk tittel som betyr ”opplyst vesen”, det vil si en japansk variant av den indiske tittelen ”Bodhisattva”. Denne egenskap tiltalte den japanske samuraiklassen, noe som førte til at avbildninger blle etterspurt, ofte hos tradisjonelle kunsthåndverkere som tilvirket tsuba og netsuke. I moderne tid har han fått gi navn til Japans Monju kjernekraftverk

Mange nordasiatiske kunstverk avbilder ham sittende på en påfugl, men det finnes ved siden av denne flere andre kunstneriske konvensjoner for hans avbildning.