Hopp til innhold

Netsuke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Netsuker fra Kunstpalast Düsseldorf. Disse er ca. nøttestore
2 Netsuker fra Kunstpalast Düsseldorf:Nærbilde av to fra det øverste bildet.

Netsuke var opprinnelig øverste del av punger eller beholdere som ble festet til obien, som var et knyttet belte for å holde sammen kimonoen for menn.[1] Etter Meiji-restaurasjonen i 1868 ble kimonoen gradvis byttet ut med vestlig inspirerte klesplagg med lommer, og etterspørselen etter netsuke falt kraftig.[2]

Opprinnelig var den bare en knott/knapp med hull til en snor, men ble etterhvert utviklet til miniatyrkunsthåndverk sammen med inro som fungerte som erstatning for bukselomme. Som håndverk ble det mest utbredt i Edo-perioden.

Mens de største var på størrelse med en valnøtt, kunne de minste være på størrelse med en hasselnøtt - alle med figurativ, men gjerne fantasifull utforming. Materialene som ble brukt var tre, horn, bein, korall, perlemor, lakk og porselen.[3] I tillegg finnes en del uvanligheter. Elfenbensarbeider ble samlerobjekter for europeiske samlere allerede i det attende århundret, mens treknappene ikke ble så høyt verdsatt.

Utformingen kunne være relieffaktig på knappebunn, en tredimensjonal figur eller et lite sceneri inne i et hulrom - alle med snorhull på baksiden. Netsukeprodusentene er ofte ukjente.

Samlinger kan finnes i mange museer under avdeling østlig kunst og brukskunst.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]