Manikeiske skrifter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Manikeiske prester, bilde fra et manuskript fra 700-/800-tallet fra Khocho, en by i Tarimbekkenet i det som nå er det vestlige Kina.

Manikeiske skrifter er en bok i Bokklubbens serie Verdens Hellige Skrifter, redigert av Einar Thomassen og utgitt i 2011. Boken inneholder utdrag fra tekster som framstiller manikeismens lære: skrifter av religionsstifteren Mani, tekster om hans liv, andre tekster som framstiller troslæren, og salmer fra manikeismen.

Manikeismen er en dualistisk religion med gnostiske trekk, grunnlagt av Mani (ca. 216–276) omkring 240, basert på åpenbaringer han skal ha hatt fra 12-årsalderen av. Han var født av iranske foreldre i Ktesifon i det nåværende Irak. Manikeismen ble en verdensreligion med utbredelse fra så langt øst som i Quanzhou i Kina og vest til Nord-Afrika. Dens budskap er kontrasten mellom den guddommelige lysverden og det demoniske mørket.

Mani skrev selv syv tekster, som ble regnet som manikeismens kanoniske bøker, men som i vår tid bare er kjent i små bruddstykker. De syv er Evangeliet, Skatten, Fortellingen, Mysteriene, Kjempene, Brev og Salmer og bønner. Disse syv er skrevet på syrisk; i tillegg skrev han Sjabuhraganmellompersisk og en billedbok kjent under navnet Bildet.[1] I tillegg er noen av hans tekster kjent fra kristne teologers gjendrivelser av Manis lære, slik som det omfattende lærebrevet Brevet om det grunnleggende (Epistulam Fundamenti), som Augustin viet et helt motskrift til: Contra Epistulam Fundamenti; det er uvisst om Epistulam Fundamenti var en del av samlingen av Manis Brev.

De fleste originalene av tekstene i om manikeismen er funnet på 1900-tallet; først fant en tysk ekspedisjon en samling håndskrifter i Turfan-oasen i Xinjiang langs Silkeveien rett etter århundreskiftet. Det neste store funnet kom i 1929, da flere kodekser med kopitiske oversettelser ble funnet i Medinet Madi i Egypt. Kefalaia, Den koptiske salmeboken og Homiliene ble funnet der.[1] Antologien består i hovedsak av tekster fra disse to funnene, i tillegg til to tekster av kristne teologer som var motstandere av manikeismen.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kilde for sitat og vurderinger er Einar Thomassens innledning til Manikeiske skrifter, 2011

Bibliografi[rediger | rediger kilde]