Maniitsoq

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maniitsoq
LandGrønlands flagg Grønland
Grunnlagt1782
Postnummer3912
Areal8,52 km²
Befolkning2 534[1] (2020)
Bef.tetthet297,59 innb./km²
Nettsidewww.maniitsoq.gl/
Kart
Maniitsoq
65°25′00″N 52°54′00″V

Maniitsoq kommune.

Maniitsoq, tidligere stavet Manîtsoq (dansk: Sukkertoppen) er en den eneste byen, og administrativt sentrum i Maniitsoq kommune, på vestkysten av Grønland. Kommunen har i tillegg tre bygder; Kangaamiut, Napasoq og Atammik.

Byen har 2 785 innbyggere pr 5. oktober 2007. Det grønlandske navnet betyr «stedet med ujevnt terreng». Den danske navnet har byen fått fra to kjegleformede fjell rett nord for byen.

Maniitoq har lufthavn, som ligger rett vest for byen, og en heliport som ligger i sentrum. De har også egen politistasjon, lokalradio, idrettshall, hotell, museum (Maniitsoq Museum), rådhus, forsamlingshus og fotballbane. Byen har to skoler; Atuarfik Kilaaseeraq og Kuuttartup Atuarfia. Byens tannklinikk holder til på Atuarfik Kilaaseeraq. De tre andre bygdene i kommunen besøkes minimum to ganger årlig, med et mobilt tannlegekontor.

Maniitoq ble etablert i 1755 av Anders Olsen som en handelskoloni, da med det danske navnet «Sukkertoppen». Den ble etablert der dagens Kangaamiut ligger, men ble flyttet til som nåværende beliggenhet i 1782. Arkeologiske funn her indikerer at det har bodd mennesker her i over 4 000 år.

Kjente personer fra Maniitsoq[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]