Mangas Coloradas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mangas Coloradas
Mangas Colorados1.jpg
Mangas Coloradas sønn (før ofte antatt å være Mangas Coloradas selv)
Fødtca. 1792[1]Rediger på Wikidata
New MexicoRediger på Wikidata
Død18. jan. 1863[2]Rediger på Wikidata
HurleyRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Høvding[3]Rediger på Wikidata
Embete HøvdingRediger på Wikidata

Mangas Coloradas, eller Dasoda-hae (født cirka 1793, død 18. januar 1863) var en apache-høvding og et medlem av den østre Chiricahuastammen (mimbreño), hvis hjemland strakte seg vestover fra Rio Grande og omfattet de meste av dagens sørvestre New Mexico.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var svigerfar til høvding Cochise og regnes av mange historikere for å være en av de viktigste indianske ledere på 1800-tallet på grunn av hans prestasjoner i kamp mot meksikanere og amerikanere. Navnet Mangas Coloradas fikk han av meksikanerne og er spansk for Fargede Ermer.

Det finnes ingen kjente fotografier av Mangas Coloradas, dog en av hans sønner, Mangus, blitt fotografert og er fra tid til annen feilaktig identifisert som Mangas Coloradas.

Mangas Coloradas ble utnevnt til høvding over apachestammen da Geronimos far døde i 1829.

Da det ble funnet gull i California i 1848 ble apachene hurtig truer av de hvite som søkte etter formue også i deres del av det nordamerikanske kontinent. I en gruveleir ble Mangas Coloradas pisket. Dette gjorde ham til livslang fiende av de hvite. I 1861 slo han seg sammen med sin nevø Cochise i kampen mot de hvite. Mangas Coloradas og Cochise kontrollerte på det meste meget av det som nå er det sørlige New Mexico og Arizona inntil Mangas Coloradas ble såret og tatt til fange i 1863. Han ble drept i januar 1863 idet han prøvde å flykte fra Fort McLane (New Mexico)9.

Etter hans død ble hans nevø Cochise apachenes høvding.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NNDB, besøkt 7. april 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ American National Biography, oppført som Mangas Coloradas, Chiricahua Apache chief, American National Biography-ID 2000627, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Det tyske nasjonalbibliotekets katalog, GND-ID 121422712, besøkt 17. juli 2021[Hentet fra Wikidata]