Chiricahua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chatto, en Chiricahuaapache-speider.

Chiricahua er en stamme av indianerstammen dinéene også kalt apache. Blant de mest kjente Chiricahua-apachene finner man Cochise og Geronimo. Deres versjon av apachespråket er mescalero-chiricahua-språket, som har en egen dialekt aom brukes av chiricahuaene.[1].

Indianerreservater i den amerikanske Sørvesten - Can Carlos-reservatet ligger i Arizona

De hadde på 1800-tallet Chiricahuafjellene (nå i Cochise County sørøst i Arizona) sentralt i sitt stammeområde. Tidligere hadde de sitt tyngdepunkt noe lenger øst. Da chiricahuaapachenes høvding Cochise forhandlet fred med militæret i 1872, ble han lovet disse fjellene som reservat. Cochise døde to år senere og i 1875 ble hans folk drevet mot nord til San Carlos-reservatet, trass i de løfter som var gitt.

Idag er chiricahuaene innrullert i to føderalt anerkjente stammer i USA: Fort Sill Apache Tribe som holder til nær Apache i Oklahoma med et tilknyttet lite indianerreservat utenfor Deming i New Mexico,[2], og Mescalero Apache Tribe of the Mescalero Reservation nær Ruidoso i New Mexico. San Carlos Apache Tribe i har også noen chiricahuaer.

Referanser[rediger | rediger kilde]