Malegaon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Malegaon
Hindi: मालेगांव
Marathi: मालेगांव
Urdu: مالیگاوں
Malegaon Fort.jpg
Fortet i Malegaon
LandIndia India
DelstatMaharashtra
DistriktNashik
TidssoneUTC+05:30
Postnummer423203
Retningsnummer2554
Areal68,56 km²
Befolkning409 190 (2001)
Nettsidewww.malegaoncorporation.org/
Posisjonskart
Malegaon ligger i India
Malegaon
Malegaon
Malegaon (India)

Malegaon
20°33′N 74°33′Ø

Malegaon (hindi: मालेगांव, marathi: मालेगांव, urdu: مالیگاوں) er en by og et kommunestyre i distriktet Nashik i den indiske delstaten Maharashtra. Malegaon er administrativt hovedkvarter for en tehsil (en kommunelignende enhet) med samme navn som byen. Byen ligger omtrent 280 km nordøst for storbyen Mumbai og ca. 100 km nordøst for Nashik. Malegaon ligger ved samløpet mellom elvene Girna og Mosam, i en gjennomsnittlig høyde på 438 moh.. Malegaon er en av de største byene i det nordvestre Maharashtra. Det er den nest største byen i Nashik-distriktet etter Nashik. Byen ligger på National Highway 3 (NH 3) som forbinder Mumbai til Agra.

Byen er handelssentrum og har mye tekstilindustri. Ettersom flertallet av byens befolkning hører til hinduistiske og muslimske samfunn, har størsteparten av byens utdanningsinstitusjoner vært i stand til å undervise på flere ulike språk (hindi, marathi, urdu og engelsk). Til tross for alt dette har Malegaon sett en forringelse av infrastruktur og livskvalitet med årene. Mens befolkningen har vokst fra 121 000 i 1961 til anslagsvis 1 000 000 innbyggere nå, er veiene, avløpssystemene, sykehusene og telekommunikasjonen fortsatt ikke utviklet fullt ut.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byens strategiske beliggenhet og historie henger tett sammen. Beliggende på NH3, som knytter Agra og Mumbai sammen, var byen tidligere et veikryss kjent som Maliwadi og fikk raskt et rykte om å være en plass for sysselsetting. Da en lokal jahagirdar ved navnet Naro Shankar Raje Bahadur begynte byggingen av et fort i området i år 1740, bosatte et betydelig antall muslimske arbeidere og håndverkere fra steder som Surat og nordlige India seg i området. Det tok 20 år å fullføre dette byggeprosjektet.

Etter den britiske erobringen av Malegaon-fortet i 1818, migrerte muslimer fra Hyderabad til denne regionen. 1857-opprøret gjorde at mange såkalte mominer fra nord fant seg til rette her, og mønsteret gjentok stadig seg selv gjennom årene. Malegaon, med sin voksende muslimske nærvær, ble en slags ly for muslimer og en kilde til sysselsetting for samfunnet hver gang det møtte tilbakegang. Dersom hungersnøden i 1862 hadde tvunget muslimske vevere i Varanasi-området til å flytte til Malegaon, hadde Hyderabad opplevd en tilsvarende utvandring til byen i slutten av 1940 -og 1950-årene. Som med kommunale opptøyer, som ble vanlige i landet fra 60-tallet og framover, har disse utvandringene (og de små, uavhengige hendelsene) også utvilsomt bidratt til en økning av antall muslimske borgere i Malegaon.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2001 hadde Malegaon et innbyggertall på 409 190.[1] Av disse var 51 % menn og 49 % kvinner. Malegaon hadde da en gjennomsnittlig lesekyndighet på 66 %, noe som var høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. Lesekyndigheten blant menn var 70 %, mens kun 61 % av kvinnene var lesekyndige. Omtrent 18 % av befolkningen var barn under 6 år. De fleste av barna i byen er på grunn fattigdom tvunget til å arbeide fullt som tenåringer for å forsørge sine familier.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Mekaniske vevstoler i Malegaon

Malegaon er et midtpunkt for tekstilproduksjon i landet og er kjent for sine mekaniske vevstoler. Rundt 120 000 vevstoler produserer daglig ca. 10 000 000 meter tøy.

Urdu i Malegaon[rediger | rediger kilde]

Urdu er et godt utbredt språk i Malegaon. Byen er hjemmet til en rekke urdupoeter og institusjoner med undervisning på urdu. Det er den eneste byen i India hvor man kan finne gatenavn skrevet på urdu. Urdu er utbredt, men den lokale dialekten er mer lik uttalen i Uttar Pradesh og Bihar.

Bombeeksplosjonene i 2006[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Bombeangrepet i Malegaon 2006

Den 8. september 2006 døde minst 37 mennesker og minst 125 ble alvorlig skadd da tre bombeeksplosjoner rammet en gravlund i nærheten av en moské i Malegaon.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]